Soud zmírnil intlektuálně zaostalé matce trest za zanedbávání péče o děti

Olomouc -  Olomoucký Vrchní soud zmírnil trest matce, která hrubě zanedbala péči o svou dceru a syna. Sourozenci budou mít doživotní následky. Devětadvacetiletá Pavlína Buchtová má však podle soudu intelekt devítiletého dítěte a nenese zodpovědnost za těžkou újmu, kterou svým potomkům způsobila. Proto jí soud potrestal jen podmínkou na dva a půl roku.

Ze znaleckého posudku vyplývá, že děti Pavlíny Buchtové trpí vadou řeči, těžkou retardací, chorobnou nedůvěrou a dalšími handicapy, se kterými se budou budou muset vyrovnávat celý život.

„Vzhledem k nedostatečné péči, která jim byla věnována, je u nich výrazné omezení běžného způsobu života,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu Olomouc Petr Angyallosy. Matka nechávala děti v noci samotné, neustále se s nimi stěhovala, nespolupracovala s lékaři ani sociálními pracovníky.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Osmiletá Kristýnka a sedmiletý Martin jsou v současné době v péči dětského domova. Podle vychovatelů prospívají a podařilo se jim zapadnout do kolektivu. Týrání se na nich ovšem podepsalo už natrvalo. „Dá se předpokládat, že v určité fázi vývoje může dojít ke stagnaci. Zejména u Kristýnky je mentální vývoj trošičku zabržděný,“ uvedl ředitel dětského domova Jan Pavlas.

Obhájce Radek Rozmánek hájil obžalovanou tím, že její intelekt nestačí na to, aby si uvědomovala, co může svým jednáním způsobit. Znalci mu dali za pravdu a soud původní trest o půl roku zmírnil.

Děti se podle znalkyně už narodily do neutěšených partnerských i ekonomických poměrů. O rodinu se pracovníci oddělení péče o dítě zajímali od roku 2008. Podle obhájce Pavlíny Buchtové je rozsudek spravedlivý a nepředpokládá, že by jeho klientka ještě žádala o přezkoumání případu.