Karviná opět zavede práci za stravenky

Karviná - Karviná začne nezaměstnané lidi, kteří pracující v ulicích města, opět odměňovat stravenkami. Lidem ve veřejné službě dá za šest hodin práce poukaz na padesát korun. Radnice s tím začala na začátku února, pak ale odměňování přerušila kvůli nejasným právním výkladům.

Desítky lidí v Karviné byly ještě před čtrnácti dny ochotny pracovat šest hodin denně za padesátikorunovou stravenku. Lidé odklízeli sníh, nepořádek kolem popelnic, zametali ulice.  Po týdnu město možnost přilepšit si k dávce v hmotné nouzi zrušilo.

Náměstek primátora Karviné Lukáš Raszyk uvedl, že kvůli tomu chodily anonymní dopisy. „Byl kolem toho prostě velký humbuk,“ řekl.

Stravenku za šest hodin práce kritizovala řada právníků. Město si proto nechalo vypracovat novou právní analýzu a zkontaktovalo ministerstvo. Expertíza potvrdila že nejde o pracovně právní vztah, radnice tudíž postupuje podle zákona.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Do práce za stravenku vyrazí prvních deset lidí opět tento pátek. V ulicích Karviné jich přitom ještě loni pracovalo dvě stě. Veřejná služba byla ale tehdy povinná, pak ji zrušil ústavní soud. „V současné době u nás pracují lidé, kteří se dobrovolně rozhodli, že budou tyto práce vykonávat. Stravenku dostávají na svačinu,“ uvedla vedoucí majetkového odboru karvinského magistrátu Helena Bogoczová.

Dobrovolníků,  kteří chtějí pracovat za stravenku, má nyní Karviná 22. Na jaře chce jejich počet zvýšit. Desítky lidí pracují zdarma i v dalších městech. Bez nároku na stravenku i plat chodí pravidelně do práce a věří, že získají placené místo z úřadu práce nebo prostřednictvím veřejně prospěšných prací.