Bourání se protahuje, lidé ze sousedního vchodu se vrátí až v sobotu

Frenštát pod Radhoštěm - Dělníci začali rozebírat trosky panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Předpoklad, že se lidé z vedlejšího vchodu nastěhují ve středu, vzal v průběhu prací za své. Sousední dům je podle statika potřeba ještě zpevnit. Od tragédie, která stála život šest lidí, uplynulo osm dní .

Dělníci na střeše navrtávaali první panel, aby jej mohli zavěsit na jeřáb. Stále ještě věřili, že dnes rozeberou celé třetí patro.

„Teoreticky je to možné, ale zatím se bavíme s jedním panelem a ten jeřáb s ním ještě nehnul. Na střeše je celkem devět panelů,“ uvedl stavbyvedoucí Vladislav Rusz. Až ve tři čtvrtě na jedenáct jeřáb vytrhl ze střechy první panel. Trvalo to asi hodinu. Plyne z toho, že demoliční práce se pravděpodobně protáhnou.

Místo tragédie navštívil hejtman Miroslav Novák. Kromě 85 tisíc pro oběti slíbil také peníze na demolici. Čelil také výtkám, že do Frenštátu nedorazil dříve. „Jsou tady dvě strany jedné mince. Já tvrdím, že není potřeba, aby se politik pletl záchranářům u zásahu a usmíval se do kamer. Důležitější je okamžitě vytvořit pomoc,“ reagoval hejtman na otázky, proč se ve Frenštátu neobjevil dříve.

Po poledni přijel statik Josef Pacula. Kontroloval stav stěny společné se sousedním vchodem, porovnával jej s vlastními plány. A oznamil, že kvůli zajištění sklepní zdi musí lidé z čísla popisného 40 počítat s návratem až na konci týdne. „Mohli by se nastěhovat, řekněme v sobotu,“ uvedl Pacula.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Hasiči upozornili na nečekaně rychlou destrukci domu. Většina stropů se propadla hned po prvním výbuchu. Také podle statika mohla být konstrukce pevnější. „Bylo by vhodné prověřit, jestli dům byl v pořádku,“ souhlasil i ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. A Pacula potvrdil, že podle současných norem by se už takto dům postavit nemohl.

Na frenštátském náměstí visí parte pětí obětí tragédie. Schází jen datum pohřbu Antonína Blažka, muže, který výbuch pravděpodobně zavinil. Radnice ho zřejmě bude muset pohřbít na své náklady.