Smogová situace opět platí v celém Moravskoslezském kraji

Ostrava - Smogová situace už platí v celém Moravskoslezském kraji. Meteorologové ji v pondělí nejprve vyhlásili na Ostravsku, Karvinsku a v části Frýdecko-Místecka, během dne začala platit pro Třinecko a před půlnocí i v dalších místech kraje, tedy na Opavsku, Bruntálsku a Novojičínsku. Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je i dnes překročen na všech měřicích stanicích v regionu.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v Moravskoslezském kraji se dnes ráno pohybovaly v rozmezí od 68 do 147 mikrogramů na metr krychlový, nejvyšší hodnoty zaznamenala stanice v Bohumíně na Karvinsku.

„Hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se dnes budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Podle aktuálních hodinových koncentrací hodnotí meteorologové situaci jako špatnou na čtyřech místech kraje, a to v Bohumíně na Karvinsku, Ostravě-Fifejdách, Ostravě-Přívozu a Ostravě-Zábřehu.

Smogovou situaci meteorologové vyhlašují za předpokladu, že aspoň na jedné měřicí stanici v lokalitě překročila čtyřiadvacetihodinová průměrná koncentrace polétavého prachu hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě jdoucích dnech, tedy minimálně po dobu 25 hodin. Zároveň na polovině měřicích stanic v dané lokalitě musí být v posledních šesti hodinách stoupající hodnoty znečištění. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven.

Vydáno pod