Razie na Mírově odhalila systém dodávání zakázáných látek a drog

Mírov - Několikadenní razie nejstřeženější věznice v Česku skončila obviněním šesti lidí. Kriminalisté prohledali areál věznice Mírov i soukromé byty, pátrali po zakázaných látkách – zřejmě anabolických steroidech. Jeden dozorce už je ve vazbě.

Cílem zásahu, na kterém se podílely desítky policistů, bylo rozbít distributorskou síť, která dlouhodobě dodávala do jednoho z nejtěžších žalářů zakázané látky a prodávala je odsouzeným. Policisté Mírov pročesávali od sobotního večera do úterního rána.

Jeden dozorce skončil ve vazbě. Je obviněný ze zneužití pravomoci, výroby látek s hormonálním účinkem a z přijetí úplatku. Další je obviněný z nedovolené výroby omamných a psychotropních látek a jedů, stíháný je na svobodě.

Zástupce ředitele kanceláře ředitelství Vězeňské služby Robert Káčer uvedl, že zatím nelze zcela vyloučit, že nešlo o organizovanou trestnou činnost, ale o individuální selhání lidí. Zdůraznil však, že podrobněji zatím nebude o případu informovat, protože trestní řízení teprve začíná.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Akci s názvem Alcatraz připravovala Generální inspekce bezpečnostních sborů téměř rok a při zásahu použila všechny dostupné technické prostředky. Pomáhaly i specializované útvary policie, celníci a příslušníci Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky.

Systém distribuce drog byl údajně velmi dobře propracovaný, podrobnosti ale kriminalisté odmítají sdělit. „Všem obviněným, kteří se snažili dostat za zdi mírovské věznice zakázané věci, šlo o zisk,“ uvedla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Kriminalisté vyslechli řadu lidí a prohledali desítky bytů. Podařilo se jim zajistit obrovské množství důkazů, například i bankovní výpisy.