Kritizovaného sanatoria pro seniory v Jevišovce se ujal nový majitel

Jevišovka (Břeclavsko) – Loni v říjnu se dostalo soukromé sanatorium pro seniory v Jevišovce na Břeclavsku pod palbu kritiky ombudsmana. Některým klientům hrozila podvýživa, trpěli proleženinami a neměli dostatečnou lékařskou péči. Teď je všechno jinak – soukromého domova se ujal nový majitel a s ním došlo k výrazným změnám k lepšímu.

Naděje na důstojné prožití stáří svitla obyvatelům soukromého sanatoria Seniorprojekt v Jevišovce na Břeclavsku. Zařízení, jehož fungování  kritizoval loni na podzim ombudsman, převzal nový majitel.  

„Když jsme sanatorium přebírali, bylo zařízení domova v žalostném stavu,“ popsala nová ředitelka sanatoria Jana Vojtová. „Se změnami jsme začali u stravování. Klienti dostávají porce, jaké mají mít. Snažíme se jim dávat i dostatek zeleniny,“ vysvětlila některé z dosavadních změn.

Některé, na první pohled základní věci, ale ještě na nové vedení čekají. „Chceme znovu zavést režim, kdy lidé budou jíst v jídelně. Musíme nakoupit stoly, židle a nádobí. Do teď klienti znali jen hluboké talíře a hrnečky,“ vykreslila nová ředitelka zděděné potíže.

Největší výzvou do budoucna je ale posílit personál. „Aby tento typ domova fungoval tak, jak má, byl by potřeba jeden pracovník na čtyři klienty. Při počtu šedesáti klientů by se tedy opravdu hodila každá pomoc,“ dodala Vojtová s tím, že v současnosti v sanatoriu pracuje celkem jedenáct zaměstnanců.

Kladně hodnotí změnu i Marie Cacková. Ta nyní řídí brněnský úřad práce, dříve ale řešila jevišovský problém jako krajská radní. „Zdá se, že se věci daly do pohybu správným směrem. Nový provozovatel se na nás dokonce už obrátil s žádostí, zda by do domova nemohlo docházet na veřejně prospěšné práce osm nezaměstnaných,“ popsala změnu v jevišovském domově Cacková.

Kontrola ombudsmana odhalila nedostatečnou péči i riziko podvýživy seniorů

Při své loňské návštěvě pracovníci ombudsmana řadu pochybení. „Zařízení je naprosto nekritické k cílové skupině klientů. Seniora nejdřív přijmou, a až potom řeší, zda mu mohou obstarat potřebnou péči,“ vyjmenoval jeden z nedostatků Jiří Foral z kanceláře ombudsmana. Pracovníci kanceláři odhalili třeba to, že někteří klienti několikrát spadli z lůžka, žádná opatření pro zabránění dalších pádů ale nebyla přijata. Některým pak hrozilo riziko podvýživy.

Vedoucí domova Miluše Kupsová ale s výsledky šetření ombudsmana nesouhlasila. Kontrola ombudsmana byla podle ní provedena nestandardním způsobem, pracovníci chtěli vidět zdravotnickou dokumentaci klientů a byli přítomni při choulostivých situacích. „Zjistili některá papírová pochybení, ale v péči o klienty žádná. Podvýživa našim klientům opravdu nehrozí,“ reagovala na výtky Kupsová. Měsíc po kontrole z kanceláře veřejného ochránce odebralo vedení kraje Seniorprojektu registraci.

Do největších problémů se soukromý domov pro seniory dostal v roce 2006. Sanatorium, v němž žilo 40 starých a nemocných důchodců, ocitlo na dva týdny bez elektřiny. Tehdejší majitelka Hana Tomášová dlužila dodavateli elektřiny 150 tisíc korun. Elektřina fungovala jen omezeně díky naftovému generátoru. Už předtím měla provozovatelka na krku vysoké dluhy – kvůli 500 tisícům, které nezaplatila firmě za výměnu oken, se budova dostala do dražby. Nový majitel ale ženě prostory pronajal.