Veronika Boleslavová: Spojit moderování a mateřství není problém

Budíček jí zvoní ve čtyři hodiny ráno, o půl hodiny později je už v maskérně a připravuje se na živé vysílání. Devětadvacetiletá Veronika Boleslavová patří do týmu brněnského pořadu Dobré ráno a pětkrát do měsíce chodí moderovat počasí. Diváci můžou sympatickou brunetku vidět na televizní obrazovce ještě každý čtvrtek večer v pořadu Svět zázraků. Veroničina hlavní životní náplň je ale mimo televizní studio. Na plný úvazek se totiž stará o svého šestnáctiměsíčního syna.

Bylo pro Vás náročné se poprvé postavit před kameru?

Bylo to těžké, protože jsem neměla zkušenost z televizního vysílání. Pokud na vás míří kamera, je to jiné než v rádiu. K tomu jsem se musela naučit soustu informací z oblasti meteorologie. Meteorologové nás cepují, aby informace byly úplně přesné. Skloubit znalosti o počasí a stát před kamerou v živém vysílání bylo na začátku hodně náročné. Ale rychle jsem si zvykla a našla v počasí systém. Teď už tak nervózní nebývám.

Máte nějaký úsměvný zážitek ze svých moderátorských začátků?

Nejhorší jsou přeřeknutí. Člověk někdy řekne něco směšného a pak má před sebou ještě dvě minuty živého vstupu. Jednou jsem místo „Krásné, dobré ráno“ řekla rovnou „Krásné, dobré počasí“. Pak jsem slyšela z vedlejší místnosti režie výbuch smíchu. Mně ale do smíchu nebylo, protože jsem před sebou měla ještě celý živý vstup.

Pracujete také na pořadu Svět zázraků. V čem je jeho moderování odlišné?

Není to živě, což je pro mě zase nová zkušenost. Točíme to tak dlouho, dokud to není dobré. Dáváme si víc záležet na osvětlení a kompozici záběru. Je to spíš filmová práce. Těším se taky na výjezdy do exteriérů a baví mě, že pracujeme i s převleky. V jednom z následujících dílů bych třeba měla být ve svatebních šatech. Z toho, co jsem už měla na sobě, byl zajímavý třeba oblek policejního těžkooděnce.

Takže si při natáčení užijete i zábavu?

Se štábem se bavíme hodně. Hrajeme si s rekvizitami. Zkoušíme, jak je vůbec dostat do studia a pěkně naaranžovat. Když jsme třeba točili o klamavé reklamě, koupili jsme pizzu a nechali ji oschnout. Během dlouhého natáčecího dne jsme ale měli všichni obrovský hlad a nakonec se o ni strhl boj.

Jak se na natáčení připravujete?

Snažíme se, aby reportáž byla vždy uvedena patřičně k tématu. Když bude o čokoládě, tak tam mám čokoládu, kterou můžu ovonět nebo ochutnat. To jsou ty příjemnější věci. Měli jsme reportáž o elektrokolech a měla jsem do studia na něm přijet. Bylo u toho hodně zábavy, protože elektrokolo je hodně těžké a nefungoval mu motorek. Musela jsem na něm dojet na přesně určené místo a tvářit se u toho, že je to jednoduché. Než se nám to podařilo natočit, tak jsme se hodně pobavili.

Rozhovor s Veronikou Boleslavovou (zdroj: ČT24)

Veronika Boleslavová vystudovala psychologii v Brně. Už při studiu si přivydělávala moderováním v rádiu. Pro Českou televizi pracuje od roku 2010 jako rosnička Dobrého rána a od letošního roku je taky tváří pořadu, který přináší zajímavosti z oblasti vědy a techniky - Svět zázraků. Mezi její největší koníčky patří vaření a cestování. Život si nedokáže představit bez pohybu. Se synem chodí pravidelně plavat, sama cvičí aerobik a v zimě nedá dopustit na snowboarding. Její nejoblíbenější zemí světa je Irsko, jak sama říká: „Kvůli té všudypřítomné krásné zelené barvě.“

Vystudovala jste psychologii. Pomáhá Vám při moderování?

Psychologie je obor, který se hodí pro každé pracovní uplatnění. Pomáhá mi třeba při zvládání stresu. Různými technikami umím odsunout nervozitu. Pomáhá mi ale hodně i při komunikaci s lidmi. Většinou dokážu s každým dobře vyjít.

Můžou vůbec zajímat humanitně vzdělaného člověka, jako jste Vy, vědecká a technická témata reportáží ve Světě zázraků?

Věda a technika nebyla nikdy mým oblíbeným učivem na škole. Jenže já nechci, aby byl Svět zázraků pouze technický magazín. Je tam spousta věcí, které zaujmou i humanitně založené lidi nebo maminky na mateřské.

Jak se Vám daří stíhat práci a mateřství?

Není to tak těžké. Dobré ráno mám pětkrát v měsíci. Vstávám sice ve čtyři ráno, ale před devátou jsem už zpátky doma.  Syn se v té době teprve probouzí, takže skoro nezaznamená, že jsem nebyla doma. Jeden až dva dny v měsíci moderuji i přes den Svět zázraků, to pomůžou babičky.

Co považujete za svoji přednost a co naopak za slabinu?

Snažím se být veselá, optimistická, což je určitě důležité i pro rodinu. Mám úžasného kluka, který je zvídavý, veselý. Doufám, že mu s manželem jdeme příkladem. Mezi moje slabé stránky určitě patří nedochvilnost. Vše dělám na poslední chvíli, ale stres a tlak mě donutí podávat lepší výkon.

Máte mezi moderátory nějaký vzor?

Obdivuju lidi, kteří dokážou vystupovat v živém vysílání, poslouchat pokyny režie, hosta a ještě na jeho věty smysluplně reagovat. Výborná je Ester Janečková z Pošty pro tebe a moc se mi líbí vystupování Marka Ebena.