Jan Hendrych představuje v Ostravě plastiky i kresby ze skicáku

Ostrava - Jeden z nejvýznamnějších představitelů českého sochařství druhé poloviny dvacátého století, profesor pražské Akademie výtvarných umění Jan Hendrych, představuje v ostravské Výstavní síni Sokolská 26 tvorbu posledních let - plastiky, fotografie soch, které do Ostravy z praktických důvodů nemohl přivést, ale také kresby.

„Předkládám zde výběr plastik, které vznikaly nebo spíše byly dokončeny v posledních asi patnácti letech. Náčrtky k některým z nich ovšem vznikaly mnohem dříve, někdy koncem šedesátých let,“ řekl šestasedmdesátiletý umělec. „Vystavené kresby jsou záznamy ze skicáře a vznikly v posledních letech, kdy jsem se kresbou více zaobíral,“ doplnil.

Pro absolventa Vysoké školy uměleckoprůmyslové a dlouholetého vysokoškolského pedagoga je typická realistická figurální tvorba, ale má tendence i k abstrakci. „Jeho vrozená modelační schopnost se uplatňuje hlavně v klasicky pojímaných antikizujících plastikách převážně ženských figur, které obohacuje osobitým formotvorným úsilím,“ říká kurátor galerie Milan Weber. Hendrycha podle něho neopouští stálá snaha experimentovat, touha dobrat se definitivního tvarového řešení, ale ani respekt k historické tradici sochařství. Významnou částí jeho tvorby jsou portréty a medaile, některé se dostaly až do prestižních sbírek pařížské mincovny.

Hendrych se narodil a žije v Praze, vyrůstal v uměleckém prostředí. Jeho matka byla sochařkou. Na půdu pražské Akademie výtvarného umění vstoupil už v roce 1963 jako aspirant, poté tam vedl ateliér figurálního sochařství, řadu let učil také na akademii v Bánské Bystrici.

Výstava Jana Hendrycha v Sokolské 26 potrvá do 29. března. Samostatnou výstavu má v Ostravě už poněkolikáté. Loni se účastnil také Sympozia Smalt Art Vítkovice.