Zdravotní sestra z vybuchlého domu opět vyrazila za svými pacienty

Frenštát pod Radhoštěm - I lidé, kterých se tragédie ve Frenštátě velmi bolestně dotkla, se, pokud jim to dovolí zdraví, pomalu vracejí do života.

Zdravotní sestra Ilona Strandlová bydlela ve druhém patře vybuchlého domu, kde měla zároveň zázemí pro svou práci. Desátý den po tragédii se vrací k pacientům, za kterými chodí domů.

 „Můžu chodit, můžu myslet, takže jsem si chtěla všechny ty pacienty zkontrolovat. Navíc, lidé mi tu dávají najevo, že mě rádi vidí, to mě drží při životě,“ říká zdravotní sestra.

Její muž takové štěstí neměl. Než se mu podařilo za pomoci hasičů opustit hořící byt, ošklivě se popálil. Z ostravské fakultní nemocnice, kde leží spolu se svými dvěma sousedy, ale dnes poprvé přišla pozitivní zpráva. Lékařům se podařilo zdravotní stav všech pacientů stabilizovat. „Nicméně jde stále o stav vážný,“ upozornil mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„To je pro mě priorita, aby se Jirka z toho popálení a zranění dostal. A když se z toho dostane, tak budem začínat znovu,“ řekla. Své kolegyni se rozhodly pomoct i sesty z chirurgie. „Pacienti a zaměstnanci polikliniky přispívají ve velké míře,“ uvedl chirurg Zbyněk Chromek.

Plameny spálily i zdravotnický materiál, který sestra Strandlová ke své práci potřebuje. Opět pomohli kolegové z okolních nemocnic. Byt Strnadlů byl totiž zároveň i kanceláří a místem, odkud vyjížděla za svými pacienty. Nový azyl jí poskytl majitel frenštátské polikliniky. „Vůbec jsem netušila, že je možná taková solidarita. Všem moc děkuji,“ uvedla sestra.

Ilona Strnadlová zatím bydlí u svého syna, do bytu, který ji nabídl jeden podnikatel, zatím nemá sílu se přestěhovat.