Janáčkovo divadlo rozezní zvuky alpských rohů

Brno – Dnes večer čeká Janáčkovo divadlo slavnostní koncert. V rámci projektu Švýcarské jaro tam zazní světová premiéra suity pro alpský roh, na který zahraje známý hornista Radek Baborák. Brněnská filharmonie tak nabídne možnost poslechnout si švýcarský národní hudební nástroj v doprovodu celého orchestru.

Dříve ho používali švýcarští pastevci, aby se dorozuměli se svými sousedy v rozlehlých alpských údolích. Dnes je z něj spíše turistická atrakce, která ovšem nezapadne ani v moderní vážné hudbě. Důkazem toho, že alpský roh má své místo i ve filharmonii, je dnešní světová premiéra nové skladby napsané právě pro hudební nástroj švýcarských pastevců. Na vzniku Suity pro lesní roh, alpský roh a orchestr, jak se skladba celým názvem jmenuje, se podíleli čtyři současní světoví autoři. Byli to francouzský modernista Charles Koechlin, švýcarský skladatel Jean-Luc Darabellay, český hornista Radek Baborák a česko-francouzský skladatel Jean-Gaspard Páleníček. Skladbu si objednal švýcarský dirigent dnešního koncertu Kaspar Zehnder.

Kromě již zmíněné suity pro alpský roh se mohou návštěvníci dnešního koncertu těšit také na další dvě skladby spojené se Švýcarskem. Program zahájí předehra k opeře Vilém Tell od Giacchina Rossiniho. Poté zahrají brněnští filharmonici společně s Baborákem premiérovou suitu a celý program vyvrcholí symfonickou básní Alpská symfonie od Richarda Strausse. „Dramaturgie večera je švýcarská nebo řekněme alpská. První zazní Rossiniho předehra nebo spíše symfonická báseň oslavující krásy Švýcarska a odvahu jeho obyvatel. Potom přijde na řadu právě ona čtyřdílná suita. Poslední skladba Alpská symfonie není nijak zvlášť švýcarská, protože vznikla v Německu, ale popisuje autorův výstup na horský hřeben Alp. Je to geniální skladba ve smyslu hudebního popisu,“ uvedl dramaturg brněnské filharmonie Jiří Beneš.

  • Radek Baborák na zkoušce s brněnskou filharmonií zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4431/443036.jpg
  • Hornista Baborák hraje na alpský roh zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4430/442981.jpg
  • Zkouška brněnské filharmonie s alpským rohem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4431/443033.jpg
  • Radek Baborák se svými hudebními nástroji zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4431/443047.jpg

Projekt Švýcarské jaro vznikl jako připomínka uznání samostatné České republiky Švýcarskou konfederací před dvaceti lety. Jedná se o multižánrový projekt, který má připomínat dlouhodobě dobré vztahy obou zemí. Akce budou probíhat až do konce měsíce března a mimo koncertů nabízí program i výstavy, workshopy nebo ochutnávky produktů gastronomie země helvétského kříže.

Alpský roh je dechový nástroj používaný švýcarskými pastevci původně k dorozumívání se na velké vzdálenosti. První písemné zmínky o něm jsou doloženy již ve středověku. Nejstarší známá skladba, kde roh hraje v doprovodu orchestru, pochází z roku 1755. Zmínky o podobných hudebních nástrojích najdeme i v historických pramenech ze Slovenska. Nástroj může být dlouhý až pět metrů a vydlabává se z borovicového dřeva, které je pak překryto vrstvou lýka.

Vydáno pod