Brněnská zoo má nový pár ohrožených levhartů cejlonských, ošetřovatelé doufají v mláďata

Brno – Tento týden přicestoval z nizozemského Arnhemu do brněnské zoo samec Daan. Zatím je na samotce. Ve vedlejší místnosti ale na něj už čeká samice Nayana původem z Bratislavy. Mladý pár dává brněnským ošetřovatelům novou naději na levhartí mláďata.

Brněnská zoo má v chovu levhartů cejlonských letitou tradici. Poslední samice, kterou sem chovatelé dovezli před asi deseti lety přímo ze Srí Lanky, ale svého partnera odmítla a žádná mláďata neměla. Ředitel brněnské zoo Martin Hovorka proto požádal o nový chovný pár: „Ten pár, který jsme tu měli, byl starý. Rozhodli jsme se, že založíme novou chovnou skupinu,“ uvedl Hovorka. Obě šelmy jsou teprve mláďata, mají asi jeden rok. Případné nové přírůstky tak lze očekávat až za dva roky. „Teď moc nevylézají. Očekáváme, že až tak po měsíci začnou očuchávat terén, a my teprve uvidíme, jak se k sobě budou mít,“ prozradil Hovorka. Při seznamování levhartů budou muset být ošetřovatelé zvláště opatrní, může totiž skončit smrtí jedné z šelem.

Hovoří ředitel brněnské zoo Martin Hovorka (zdroj: ČT24)

Levharti cejlonští, kteří původně pocházejí z ostrova Srí Lanka, patří k ohroženým druhům. Brněnská zoo má pro chov těchto šelem výborné podmínky, moderní expozici a výběh se skalami. Ošetřovatelé proto doufají, že si slovensko-nizozemský pár dobře porozumí.

Vydáno pod