Nemocnice Havířov pracuje na metodě, jak rychle odhalit metanol

Brno, Havířov - Výzkumníkům z brněnského institutu CEITEK se podařilo objevit novou metodu, která velice rychle najde jed v krvi člověka. To by mělo do budoucna ulehčit práci lékařům, kteří při loňské kauze otrav metanolem často příliš dlouho čekali na výsledky z laboratoří a nemohli otrávené začít hned léčit. Účinnost metody prověřili lékaři z havířovské nemocnice.

Tak dlouho chemici z brněnského CEITECu sledovali zprávy o narůstající metanolové aféře, až se rozhodli sami pomoct. Všimli si hlavně toho, jak dlouho u některých pacientů trvalo, než je lékaři začali léčit - často kvůli tomu, že čekali na potvrzení diagnózy. A tak vyvinuli metodu, jak tento proces urychlit.

„Pokud člověk požije alkohol, který obsahuje metanol, tak v jeho těle dochází k přeměně metanolu na kyselinu mravenčí, a to je právě ten toxický metabolit, ta kyselina mravenčí, která způsobuje všechny ty  problémy,“ uvedl analytický chemik Petr Kubáň.

Chemici teď našli způsob, jak kyselinu mravenčí v krvi hledat. Nová metoda je výhodná hlavně ze dvou důvodů: metanol odhalí během jediné minuty a vystačí si s jedinou kapkou krve. Ověřit, jestli postup funguje, pomohli lékaři v havířovské nemocnici - tam, kde metanol zabíjel poprvé a vůbec nejvíc.

Reportáž Drahomíry Račákové a Barbory Telferové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod