Dnešní symbolický protest lékařů pacienti nepocítili

Praha - Lékaři po celém Česku dnes protestovali proti krokům ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), které podle nich omezují kvalitu a dostupnost péče. Protestní kampaň zorganizovala v ambulancích lékařská komora a v nemocnicích lékařské odbory. Protest ale byl spíše symbolický a pacienti ho téměř nepocítili. Praktičtí lékaři se k akci nepřipojili vůbec a ordinovali normálně.

Takzvaný Den zdraví lékařů se týkal především nemocnic a některých soukromých ambulancí specialistů. Většina lékařů ale pacienty normálně vyšetřila, přičemž jim navíc akorát vysvětlili, se kterými kroky ministerstva nesouhlasí. Někde pacientům nabídli k podpisu petici nazvanou Zachraňme naše zdravotnictví. Někteří lékaři v nemocnicích petici podpořili připevněním stužky.

Akce prý nebyla namířena proti pacientům, nýbrž měla být v jejich zájmu. Petice je proti snižování veřejných výdajů na zdravotnictví, zbytečně drahým lékům či dlouhému cestování k lékaři a do nemocnice. Podle ministerstva zdravotnictví ale půjde letos na péči víc peněz než loni.

Nátlak odmítlo Sdružení praktických lékařů, které chce vyjednávat. Sdružení ambulantních specialistů akci podpořilo, ale po slibu zdravotních pojišťoven, že regulace zmírní, zřejmě couvne. Lékaři buď nezavřeli ordinace vůbec, nebo jen zkrátili ordinační dobu.

Ministerstvo ujistilo, že ve fakultních nemocnicích nebude péče v žádném případě omezena. Nemá prý ani žádný signál, že by to mělo být jinak v menších nemocnicích. Radí pacientům, kteří by se péče nedomohli, ať se obrátí na zdravotní pojišťovnu a ta jim lékaře najde.

Lékaři budou symbolicky protestovat (zdroj: ČT24)