Filmařům cyrilometodějského snímku pomáhají hlavně digitální triky

Modrá u Velehradu - Trochu film, trochu dokument neboli docu-drama. To je formát chystaného čtyřdílného výpravného dokumentu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů. Česká televize jako koproducent mohla navštívit dnešní náročné natáčení bojových scén mezi Velkomoravany a Franky. Bitva z roku 870 se natáčela v archeoparku nedaleko Velehradu. Na obrazovky se docu-drama dostane 5. července u příležitosti 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů.

„Když si dáte úchyt pod drátěnou košili a nasadí se šíp, tak to vypadá, jako když je člověk prostřelený,“ prozrazuje tajemství z natáčení rekvizitář Jiří Holec. Dnešní bitva měla simulovat útok na opevněný Veligrad (Velehrad). Přestože do boje vyrazily jen tři desítky mužů, na plátně jich budou stovky. Filmařům pomáhají digitální efekty. „Abychom udělali na české poměry epický film, potřebujeme dost bluescreenů a dost triků,“ tvrdí druhý režisér David Kočář.

Dnešní částečná rekonstrukce bitvy popisuje události z roku 870, kdy velkomoravské vojsko vedené knížetem Svatoplukem přelstilo armádu Franků. „Divák bude překvapen, jak i s těmi prostředky, které máme, jsme schopni některé věci vykouzlit,“ láká ke sledování producent Viktor Kryštof.

Nákladný historický dokument, jehož vzorem jsou britská docu-dramata z produkce BBC, vzniká postupně už od loňského června. Plánovaný rozpočet šedesát milionů korun slibuje výpravný zážitek. Kromě čtyřdílné úpravy pro televizní obrazovky připravuje produkce také velkofilm pro stříbrná plátna.

V rámci natáčení dohlíží na správnost historických faktů řada odborníků. Garantem jsou jak historikové z Moravského zemského muzea, tak i například teologové z olomoucké fakulty. Docu-drama má být totiž fakticky přesným dokumentem, který je však vizuálně natolik poutavý, aby zaujal i laického diváka.

O čem docu-drama bude?

Cílem docu-dramatu je podat vyčerpávající informace o významném úseku našich dějin (úsvit státu a počátky křesťanství v našich zemích) a o výjimečných postavách apoštolů Cyrila a Metoděje, kteří nepochybně patří ke klíčovým osobnostem našich dějin a kultury. Zároveň cyklus usiluje o vytvoření strhujícího obrazu doby raného středověku v 9. století.

Na začátku se dozvídáme o nejdramatičtějších okamžicích z dětství a dospívání obou bratrů ze Soluně, poznáváme jejich osudy v Cařihradu a první misijní cesty do Arábie a k Chazarům. Po žádosti moravského knížete Rostislava o vyslání křesťanských učitelů na území Moravy sledujeme neuvěřitelný příběh vzniku staroslovanského písma (glagolice) a první překlady nejdůležitějších knih.

Po vylíčení náročné cesty Konstantina a Metoděje z Cařihradu na Moravu začne hlavní část děje – dramatický zápas o prosazení křesťanství ve slovanských zemích (zejména na Moravě). Bratři při svém misijním úsilí totiž narážejí na stále silné pohanství (pohanští bohové a démoni, zvykové právo, věštění a čarodějnictví).

Zdroj: stránky filmu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů

No comment: Jak se točí historický snímek (zdroj: ČT24)

Podobné docu-drama, které by se celé odehrávalo v 9. století, zatím v české produkci nevzniklo. Tento unikátní počin vzniká v archeoparku v Modré u Velehradu, kde se kombinují původní archeologické nálezy z 9. století s replikami velkomoravských staveb. Právě zde také mělo být jedno z center, kde Cyril s Metodějem působili.

Dvojici hlavních rolí představují Roman Zach v roli Metoděje a Ondřej Novák jako Konstantin. Režisérsky se pod cyklus Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů zapsal Petr Nikolaev. Natáčení podpořila katolická i pravoslavná církev, protože pro obě instituce představují věrozvěstové zásadní postavy historie.

Vydáno pod