Odfláknutá revize komínu může skončit i požárem

Jižní Morava - Není kominík jako kominík. Zejména do venkovských oblastí poslední dobou přijíždějí takzvané nájezdové firmy, které prostřednictvím nedostatečně proškolených pracovníků kontrolují komíny a jiné spotřebiče. Většinou velmi rychle. Zároveň ovšem ale často amatérsky a nedostatečně. Následkem špatně zrevidovaného komína potom může být i požár.

Situaci s kontrolory na vlastní kůži vyzkoušela redaktorka České televize. Pozvala si jednu nájezdovou firmu do rodinného domu. Zároveň ale revizi sledoval inkognito profesionální kominický kontrolor Stanislav Kala. A na několikaminutové návštěvě dvojice revizních pracovníků našel hned několik výrazných nedostatků. „Zásadně porušili podmínky požární bezpečnosti. Vlastně je vůbec nezajímala. Pouze se zeptali, zda máme čistící dvířka na půdě. Když jsme odpověděli, že ne, tak to byla tečka,“ vytkl Kala pracovníkům nejvýraznější chybu. Své pochybení, zejména při kontrole bezpečnosti, poté při konfrontaci s kontrolorem Kalou přiznávali i sami zaskočení revizní pracovníci. 

  • zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4354/435320.jpg
  • Kominík Stanislav Kala ukazuje, jak kontrolovat krb zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4434/443368.jpg
  • Kominík při revizi zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4434/443361.jpg
  • Revizní pracovníci po kontrole komínu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4434/443365.jpg

Kala dále varoval, že tento případ zdaleka nebyl nejhorší, se kterým se kdy setkal. „Viděl jsem i mnohem horší, v uvozovkách kominíky, kteří se pouze od vchodu podívali na spotřebič, vypsali protokol a neudělali vůbec nic,“ uvádí profesionální kominík.

Zkušenost s nájezdovou firmou má i Veronika Švarcová z Říčan na Brněnsku. Za půlhodinovou „kontrolu“ pěti komínů si firma naúčtovala tři tisíce korun. „Ve skutečnosti ale zkontrolovali jenom dva komíny a rouru od plynového kotle. Potom už jen vyplnili revizní zprávu,“ popisuje neúplnou kontrolu. Navíc si podle ní kominíci naúčtovali i čištění, kterému se ve skutečnosti také vyhnuli.

Špatně zkontrolovaný komín může i vyhořet

Ještě hůř ale dopadla rodina z Podomí na Vyškovsku. V pondělí jim vyhořel komín u rodinného domu. Paradoxně pouze týden po tom, co jim ho kominík zkontroloval.

Kominíci varují starosty i spotřebitele před „nájezdovými firmami“

„Majitel živnostenského listu na řemeslnou živnost Kominictví najímá několik osob bez oprávnění ke kominické činnosti a bez nezbytných odborných znalostí. Tito lidé objíždějí republiku a nabízejí nezasvěceným spotřebitelům kominické služby. Provádějí je ovšem často neodborně, amatérsky a bez znalosti technologických předpisů, což ve svém důsledku může znamenat riziko jak pro zdraví, tak pro majetek občanů,“ upozorňuje v těchto dnech na praktiky některých podnikatelů Společenstvo kominíků České republiky.

A jak má tedy zákazník poznat, že je kominík opravdový profesionál? „Kominík musí vždy zkontrolovat, zda je zajištěn bezpečný odvod spalin do volného ovzduší a výšku vyústění spalinové cesty. Také musí zkontrolovat celou spalinovou cestu. To znamená komín, kouřovod nebo vybírací a vymetací dvířka,“ vysvětluje zkušený kominík Kala. Dodává také, že kvalitního kominíka by lidé neměli hledat podle letáku ve schránce, ale spíše by měli dát na rady známých či případně najít prověřeného profesionála na internetových stránkách Společenstva kominíků ČR.

Vydáno pod