Trosky domu ve Frenštátě zmizí příští týden

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Pracovníci specializované firmy dokončují demolici domu, který zničila v polovině února exploze, při níž zahynulo šest lidí. Těžká technika už odstranila všechny panely, které byly nad úrovní terénu. Zbývá ještě odstranit sklepy a staticky zajistit vedlejší dům.

„Skončili jsme zatím stropem sklepa,“ uvedl stavbyvedoucí Vladislav Rusz, „Udělali jsme sondy, kterými jsme testovali stabilitu základů a stěny vedlejšího domu. Statik pak navrhl jisté řešení nutné pro jejich zajištění. To provedeme. Nejdříve se ale musí odvést suť. Pokračovat proto budeme v pondělí.“ Podle stavbyvedoucího by práce mohly skončit v polovině příštího týdne. „Nic neprodlužujeme. Jen se to všechno musí udělat pořádně,“ řekl.

Dům číslo 39 ve Frenštátě pod Radhoštěm explodoval v noci na 17. února. Podle nejpravděpodobnější verze výbuch úmyslně způsobil jeden z obyvatel domu. Při výbuchu zemřel. Zahynuly i tři děti a dva dospělí. Dva z 11 zraněných jsou stále ve velmi vážném stavu.

Vydáno pod