Beskydy hlásí ideální sněhové podmínky

Ostrava – Po několika týdnech zamračené oblohy vládnou v Beskydech ideální lyžařské podmínky. Je jasno, na sjezdovkách leží až metr sněhu a v provozu jsou i níže položená střediska, dostupná z Ostravy městskou hromadnou dopravou. Provozovatelé vleků věří, že se počasí projeví i na návštěvnosti.

„Od začátku roku jsme měli jen málo slunečných dnů. Spíše nebyly žádné. Dnes se ale obloha protrhala a je krásně. K tomu dostatek sněhu. Pravděpodobně nejlepší podmínky této zimy,“ míní dispečer beskydské Horské služby Pavel Masopust.  

Po poledni se obloha protrhala i na sjezdovkami v Bílé na Frýdeckomístecku. „Není úplně vymeteno, ale je krásně. Věříme, že pokud počasí vydrží, budeme mít oproti jiným dnům dvojnásobnou návštěvnost,“ věří provozovatel areálu Jaroslav Vrzgula. Během letošní zimy napočítal pouze dva slunečné dny. „Takovou zimu nepamatuji. Bylo to až deprimující,“ dodává. 

V provozu jsou nyní všechna střediska. Na sjezdovkách leží od 80 centimetrů do jednoho metru sněhu. Na hřebenech ho je ještě více, místy až 130 centimetrů. Běžecké stopy bývají ráno namrzlé, a lidé by proto měli být podle horských záchranářů obezřetní.