Frenštát uctil památku obětí výbuchu na ekumenické mši

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku se konala ekumenická bohoslužba za oběti výbuchu a požáru tamního panelového domu. Sešlo se na ní asi tisíc lidí.

Kvůli velkému zájmu se bohoslužba konala netradičně přímo na náměstí. Začala v 15.00 hodin u vchodu do budovy frenštátské radnice. Právě tam vzniklo první pietní místo, kam lidé přicházeli zapalovat svíčky. Bohoslužbu, která trvala 50 minut, zahájilo vyzvánění zvonů frenštátských kostelů. „Město tímto setkáním uzavře tragickou kapitolu své historie. Ti, kterých se neštěstí osobně dotklo, budou jistě truchlit dál,“ řekl frenštátský farář Rudolf Swienczek. Během ekumenické bohoslužby promluvili kromě římskokatolického faráře také zástupci dalších tří církví a Armády spásy. Vystoupila Věžní hudba Základní umělecké školy a pěvecký sbor frenštátského gymnázia Garrendo.

Vstup Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Na bohoslužbu přišli nejen obyvatelé Frenštátu, ale i lidé z okolních obcí. „Provázanost lidí v tomto regionu je velká,“ tvrdí starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová. Přijeli ale i lidé zdaleka, kteří s obyvateli dnes už neexistujícího domu neměli nic společného. „Neznám tady nikoho. Přijel jsem až z Litovle. Cítil jsempotřebu se přijet pomodlit,“ svěřil se starší muž.  Mnozí lidé neskrývali dojetí. Město se podle starostky stále z tragické události vzpamatovává. „Nedá se na to zapomenout,“ míní starší žena, která přibohoslužbě stála v první řadě.

Zástupci Frenštátu pod Radhoštěm zveřejnili i podrobnosti k chystanému benefičnímu koncertu na podporu přeživších obyvatel domu číslo 39. Konat se bude 22. března od 18.00 hodin v místním kulturním domě. Účast už přislíbila řada hudebníků a skupin. Mezi největší hvězdy by měl patřit Michal David nebo kapela Ready Kirken. „Vystupující se vzdali nároku na honorář. Někteří nepožadují ani úhradu nákladů na dopravu,“ upřesňuje vedoucí místního kulturního střediska Marian Žárský. Výtěžek ze vstupného, které by podle něj nemělo překročit 300 korun, bude převeden na konto, které na podporu rodin založilo město.

Požár paneláku po výbuchu plynu
Zdroj: ČT24

Dům číslo 39 explodoval v noci na 17. února. Podle nejpravděpodobnější verze stojí za výbuchem sedmapadesátiletý Antonín Blažek, který pustil ve sklepě plyn a pak jej zapálil. Při výbuchu zemřel. Zahynuly i tři děti a dva dospělí. Dva z 11 zraněných jsou stále ve velmi vážném stavu. Blažek byl problémový soused. S ostatními obyvateli měl letité spory. 

Tragédie vyvolala v Česku obrovskou vlnu solidarity. Lidé i firmy z celé republiky shromáždili na speciálním kontě asi 15 milionů korun na pomoc pozůstalým. Radnice v následujícím týdnu rozhodne, jak peníze rozdělí.