Velké změny MHD Ostrava přežila, podle DPO bez nesnází

Ostrava – Nové jízdní řády ostravské městské hromadné dopravy naostro testuje první pracovní den. Nenastal kolaps, kterého se někteří cestující obávali, cesta do práce či školy pro ně však byla občas komplikovanější. Od neděle v Ostravě platí nové jízdní řády, které omezily provoz tramvají a autobusů, měsíc před změnou probíhala rozsáhlá kampaň, dopravní podnik informoval cestující ve vozidlech i na zastávkách.

O potřebě omezit provoz MHD rozhodl ostravský magistrát, protože letos dostává od státu méně peněz z daní. Žádost o příspěvek od Moravskoslezského kraje vyzněla naprázdno, město proto omezilo provoz MHD, především tramvají a autobusů – dopravní podnik musí ušetřit 70 milionů korun. „Změna se dotkla třetiny tramvajových linek a třetiny autobusových linek, trolejbusy zatím byly beze změn,“ upřesnil ředitel Dopravního podniku Ostrava Roman Kadlůčka. Dodal, že organizátor dopravy KODIS požadavek magistrátu současně využil k zásadní proměně sítě, která by měla být lépe přizpůsobena současné podobě města a rozložení rezidenčních a průmyslových oblastí.

Zaniklo celkem sedm linek, jedna tramvajová a šest autobusových. Cestující se tak již nedočkají tramvaje číslo 13 a autobusů 20, 25, 36, 60, 73 a 99. Současně vznikla nová autobusová linka 35 (Otakara Jeremiáše – Hrabová). Že se změna významně nedotkla trolejbusů, podle Romana Kadlůčky neznamená, že se tak nestane v budoucnu. Dopravní podnik a KODIS již připravují změny i pro ně, platit začnou v létě. „Bude spojena s prodloužením trolejbusových tratí na Novou Karolinu,“ upřesnil.

Symbolem změn je ovšem především tramvajová linka 9. Na rozdíl od linky 13, která zanikla, nadále jezdí, nikoli však v tradiční trase, která k ní patřila půl století. „Padesát let jezdila na bývalou Novou huť, v současné době Mittal. Protože v dnešní době devítka bude sloužit jako posilová linka k lince číslo 8 – a 4 bude sloužit na přímé napojení na Mittal – jedná se čistě jenom o změnu číslování,“ přiblížil ředitel DPO.

Podle informací, které dopravní podnik ráno nasbíral, nezpůsobila změna jízdních řádů platná od neděle v první pracovní den žádné větší zmatky. Kdo by si přesto nebyl jist, jak se dostane do svého cíle, může se obrátit na informátory DPO, kteří jsou na patnácti klíčových místech.

DPO: Přehled všech změn

NEJVĚTŠÍ ZMĚNY V TRAMVAJOVÉ DOPRAVĚ:

  • zrušená linka: 13
  • přetrasování: 4, 9, 11, 12

NEJVĚTŠÍ ZMĚNY V AUTOBUSOVÉ DOPRAVĚ:

  • zrušené linky: 20, 25, 36, 60, 73, 99
  • nová linka: 35
  • přečíslování: 82 na 92
  • změna trasy (prodloužení, zkrácení, přetrasování): 22, 24, 29, 38, 45, 47, 48, 50, 57