Manželé se zodpovídají z týrání mužovy bezmocné matky

Olomouc - Soud v Olomouci zahájil proces s manželi Alenou a Zdeňkem Hostašovými z Potštátu na Olomoucku, kteří jsou obžalovaní z týrání mužovy bezmocné a nemocné matky. Podle obžaloby nechávali dvaašedesátiletou ženu, která byla po mozkové mrtvici odkázaná na jejich pomoc, v nevytápěném pokoji, v pokáleném oblečení, které měla vrostlé do odumřelých tkání. Žili přitom z jejího důchodu.

Oblečení vrostlé do tkání jí podle žalobkyně Alice Zatloukalové strhávali z otevřených ran násilím. Ženě nedávali najíst ani napít, nedávali jí utišující léky.

Do péče lékařů se dostala v kritickém stavu loni v březnu, poté, co jí nakonec zavolala pomoc snacha. „Záchranáři převáželi ženu s křečovitým sevřením všech končetin, dehydrovanou, podvýživenou, s příznaky otravy krve a opruzeninami po celém těle,“ uvedla státní zástupkyně. Ženu se lékařům nepodařilo zachránit, zemřela v nemocnici za několik týdnů.

Obžalovaná Alena Hostašová, jejíž tři děti skončily v dětském domově, s pláčem tvrdila, že se tchýni snažila pomáhat. Její manžel prohlásil, že matka odmítala pomoc, naříkala, když ji chtěli převléknout. „Kdybychom tehdy zavolali lékaři, zdechli bychom hlady. Její důchod byl náš jediný příjem,“ přiznal nakonec před soudem. Manželům hrozí za týrání a těžké ublížení na zdraví až dvanáct roků vězení. Proces bude pokračovat výslechy znalců a svědků.

Odborníci upozorňují, že odhalených případů násilí na starých lidech přibývá, stále však mnohé zůstávají skryty. Velmi často se týrání dopouští členové rodiny, hlavně děti, vnoučata, často jde o peníze nebo nevyřešené křivdy. Problému domácího násilí i týrání seniorů se věnuje řada neziskových organizací, Bílý kruh bezpečí a další. Loni například dělalo velkou informační kampaň na toto téma sdružení Život 90, které nabízí i telefonickou sociální službu Senior telefon.

Vydáno pod