Zakládal požáry, aby mohl hasit. Na kontě má i přepadení čerpací stanice

Šumperk - Šumperští policisté zadrželi devatenáctiletého mladíka z Mohelnicka podezřelého z přepadení čerpací stanice a žhářství. Na svědomí má podle kriminalistů čtyři úmyslně založené požáry. V několika případech oznamoval na linku 112 také fiktivní dopravní nehody či požáry. Mladík se k činům plně doznal.

„Mladík má na svědomí zapálení rybářské chaty v Mohelnici. Zapálil ji za pomoci benzonu, škoda se tam vyšplhala na půl milionu korun. Zapálil také stoh u Libivé, i tam použil benzin. Škoda je 120 tisíc korun,“ uvedl vrchní komisař šumperské policie Rostislav Brückner. Mladík zapálil podle policistů také dva plastové kontejnery v Mohelnici. Ve čtyřech případech oznamoval pod smyšlenými jmény na linku 112 fiktivní dopravní nehody a požáry. Hasiči tak museli zbytečně vyjet k údajnému požáru stohu v Křemačově nebo k údajně hořícímu plastovému kontejneru v Mohelnici.

Mladík má na svědomí podle kriminalistů i přepadení čerpací stanice v Mohelnici. Odtud však odešel s nepořízenou. „Pod pohrůžkou použití zbraně požadoval po obsluze vydání peněz, což však odmítla. Muž poté zaplatil za žvýkačky a místo opustil,“ doplnil vrchní komisař.

Telefonát Evy Knajblové ke žháři z Mohelnicka (zdroj: ČT24)

Středoškolský student, který dosud nebyl trestán, hořící objekty sám jako člen sdružení dobrovolných hasičů hasil. Rybářskou chatu prý zapálil kvůli osobním sporům. U ostatních požárů chtěl údajně pomoci organizaci při navýšení počtu výjezdů. Čerpací stanici přepadl kvůli snaze splatit kamarádovi dluh. Mladík je stíhán z šíření poplašné zprávy, poškozování cizí věci a z loupeže. Hrozí mu až deset let vězení. Podle policistů se bude zřejmě zkoumat i jeho duševní stav.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)