Národní dům v Bohumíně čeká rekonstrukce

Bohumín - Nejvýznamnější kulturní památku Bohumína čeká rekonstrukce. Oprava zchátralého Národního domu přijde město na více než šedesát milionů korun. Jeho vzhled, využití i dispoziční řešení bude stejné jako na počátku století, kdy byl tento secesní dům postaven.

I průmyslový Bohumín má památku. Národní dům, který v roce 1907 projektovali vídenští architekti, byl vyhlášeným místem především díky velkolepým plesům nebo tanečním zábavám. Ti, co to zažili, vzpomínají dodnes.

„Je to už třicet let, ale když jsem chodil na gymnázium, navštěvoval jsem taneční hodiny právě tam," potvrdil i starosta Bohumína Petr Vícha.

Černé stěny sálu jsou jen zlomkem prohřešků bývalého vlastníka. Dům chátral, dokud ho za šest milionů nekoupilo město. Další desítky milionů si vyžádá rekonstrukce. Mluvčí Bohumína Lucie Balcarová uvedla, že v rekonstruovaném domě bude také hotel, restaurace, kavárna, informační centrum, malé muzeum, půjčovna kol i loděk. Lesk a slávu by měl památce navrátit původní vzhled i využití. Město si na to půjčilo.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Šedesát milionů je samozřejmě značná částka, ale město hospodaří dlouhodobě dobře. A vzhledem k tomu, že za desetiletou dobu splatnosti budou úroky tvořit pouze sedm set tisíc, tak je to velmi výhodný úvěr, který město na splátkách příliš nezatíží,“ řekl starosta Vícha.

Národní památkový ústav takový přístup vítá. „Je to vzácný příklad, když se město kvůli kulturní památce zadluží. Jsme tomu rádi,“ uvedla Andrea Čeplá z Národního památkového ústavu. Oprava Národního domu začne letos v srpnu. V nové podobě se veřejnosti otevře za dva roky.