Vítkov se připravuje na referendum o slučování škol

První referendum v novodobé historii připravuje vedení Vítkova na Opavsku. Obyvatelé města rozhodnou letitý spor o budoucnosti čtyř tamních škol. Kvůli klesajícímu počtu žáků je nutné školy sloučit, město a kraj už představili dvě varianty, proti oběma se ale ozvali nespokojení obyvatelé.

Dva roky už řeší vedení Vítkova, co udělá s tamními středními a základními školami. Výsledek je stále v nedohlednu. Proto přijde ke slovu referendum. První od roku 1989. „Dvě skupiny občanů mají rozdílný pohled na to, jak se má řešit základní a střední školství ve Vítkově. A  zastupitelstvo vyslyšelo oba tábory a vyhlásilo referendum,“ vysvětloval starosta Vítkova Pavel Smolka.

Hlasovací lístky budou obsahovat dvě otázky. Ta první řeší, zda má město převzít gymnázium, nebo ho nechat kraji, který plánuje sloučení s odbornou školou. Tomu se brání hlavně vedení gymnázia. „Nemáme zájem na sloučení se střední školou v Podhradí vzhledem k tomu, že opravdu nevidíme styčné body,“ prohlásila ředitelka Gymnázia Vítkov Lenka Zychová. Podle ředitelky Střední školy Vítkov-Podhradí Lenky Návratové není zcela optimální žádná varianta. „Nejlepší by bylo, kdyby zůstaly obě dvě školy,“ řekla ředitelka.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Druhá otázka se týká případného slučování základních škol. Zatímco vedení jedné to vidí jako nejlepší řešení, škola v Opavské ulici se ze současné budovy vystěhovat nechce. Její ředitelka Dáša Kalužová je přesvědčená, že nejlepším řešením je zachovat současný stav a nic neslučovat.

Ředitelce Základní školy Komenského Blance Váňové by sloučení nevadilo. „Máme tady školní družinu, klub, jídelnu, máme tady zázemí pro vzdělávání. Město pak bude moci investovat pouze do jednoho školského areálu,“ uvedla Váňová. Volební místnosti se kvůli tomu otevřou 22. března. Přijít musí alespoň sedmnáct set lidí, pak bude pro město výsledek závazný.