Manželé z Potštátu čelí žalobě kvůli týrání bezmocné matky

Olomouc - U krajského soudu v Olomouci pokračovalo hlavní líčení s manželi z Potštátu na Olomoucku. Hrozí jim až dvanáct let za to, že týrali mužovu bezmocnou a nemocnou matku. Žili z jejího důchodu, nedávali jí najíst ani napít. Žena loni na jaře skončila v kritickém stavu v péči lékařů. I přes odbornou pomoc však zemřela.

Dvaašedesátiletou matku Zdeňka Hostaši nechávali v nevytopené místnosti, přestože venku mrzlo. Nepomáhali jí s osobní hygienou, nedávali jí utišující léky, přitom byla po mozkové mrtvici. Oblečení, které jí zčásti vrostlo do odumřelých tkání, z ní strhávali násilím.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Hostašovi bydleli kousek od potštátského náměstí. Podle tamních lidí ven moc nevycházeli. Ženu měli podle obžaloby týrat od loňského ledna, do nemocnice se dostala až v polovině března. Podle soudních znalců jsou oba obžalovaní silně závislí na alkoholu.

V loňském roce bylo v Olomouckém kraji nahlášeno celkem 39 případů domácího násilí páchaného na seniorech. Podle odborníků je ale skutečné číslo mnohem vyšší, lidé se totiž bojí s týráním svěřit.