Havárie vody uzavřela Flemmichovu vilu

Krnov - Kvůli havárii vody je až do odvolání uzavřena památkově chráněná Flemmichova vila v Krnově, v níž jsou výstavní prostory Městského muzea. Havárie se stala v noci, kdy ve vile nikdo nebyl. Praskla přívodní hadička vody do nádržky na úklidové toaletě v prvním patře. Voda pak zaplavila první patro a protekla stropem až do sklepa. Teď ve vile naplno běží záchranné práce.

Během několika hodin voda poškodila stropy, štukové stropy i podlahy. „Vila bude mimo provoz minimálně několik týdnů,“ sdělila krnovská mluvčí Dita Círová. V tuto chvíli není jasné, jak velké škody voda způsobila. Ve Flemmichově vile probíhá úklid po havárii a dokumentování škod, takže všechny naplánované akce a výstavy se ruší nebo přesouvají jinam.

Vilu postavili v Krnově v roce 1914 podle projektu renomovaného vídeňského architekta Otto Prutschera. Neoklasicistní rezidence krnovského textilního továrníka Theodora Flemmicha sloužila jako kulturní centrum, v němž se pořádaly výstavy, koncerty či semináře. Flemmichova vila i s celým svým areálem je nemovitou kulturní památkou od roku 1976. Před dvěma lety byla vila opravena za devět milionů korun.