Vranovské kilometry zdolali nejrychleji orientační běžci

Vranov u Brna - Brněnský běžecký pohár dál expanduje za hranice města. Amatérští i profesionální závodníci si tak letos poprvé mohli vyzkoušet i trasu ve Vranově u Brna, která náročnost přírodního terénu kombinuje s panoramatem kulturních památek a nástrahami pro běžce neobvyklými.

„Závod byl náročný především tím, že to pro všechny běžce byla novinka. Takže jsem v průběhu nevěděla, kde mám přidat a kde naopak ubrat. Navíc ty schody vedoucí ke kostelu byly vražedné, protože po nich následuje ještě další kopec nahoru,“ popsala v cíli unavená závodnice Lucie Matulová.

Členitý terén na trati s převýšením sto deset metrů nejvíce svědčil závodníkům se zkušenostmi z orientačního běhu. Mezi ženami zvládla šestikilometrový okruh nejrychleji právě Lucie Matulová. Čas 24:40 jí zajistil třináctivteřinový náskok na druhou Lucii Kolkovou. „Běhám orienťák, takže na takový cross jsem zvyklá víc než asi atleti. Trať se mi líbila moc, protože nechybělo bahýnko, sníh a led, a to k tomu patří,“ shrnula vítězka.

Rozhovor s vítězkou Lucií Matulovou (zdroj: ČT24)

Objevem letošní běžecké sezóny je teprve dvanáctiletý Daniel Kotyza. Závodník VSK Univerzity Brno nejprve přesvědčivě zvítězil v žákovské kategorii, aby o hodinu později doběhl šestý i mezi o šest let staršími juniory. „My jsme se na startu sešli ještě s jedním kamarádem, tak jsme běželi spolu. Nám šlo hlavně o motivaci, protože je vždycky důležité vědět, co zvládneš,“ řekl Daniel Kotyza, který by chtěl jednou dosáhnout na cenný kov na mistrovství světa.

Rozhovor s Petrem Konečným a Danielem Kotyzou (zdroj: ČT24)

Jen o 1 a půl minuty lepšího času než dvanáctiletá běžecká naděje dosáhl vítěz juniorské kategorie Petr Konečný, který se závodnímu běhu věnuje teprve druhou sezónu. „Celý závod jsem musel táhnout sám, což jsem úplně tak nečekal, ale dalo se to zvládnout,“ pronesl skromně juniorský vítěz Petr Konečný.

V hlavní kategorii vypustil startovní výstřel na desetikilometrovou trať dvě stě dvacet závodníků. Jen se stopkami od začátku bojoval Jan Procházka, který zbytek startovního pole nechal daleko za sebou. Výsledným časem 31:17 premiérově stanovil traťový rekord.

Rozhovor s vítězem Janem Procházkou (zdroj: ČT24)

„Já jsem doufal, že se mnou půjde alespoň Honza Kohút první kolo, ale na schodech jsem byl najednou sám, tak pak už jsem si jen držel svoje tempo a ještě ve druhém kole jsem to trochu vystupňoval,“ vysvětlil Jan Procházka, který se už může pyšnit titulem mistra světa ze štafetového závodu orientačního běhu.

Svou poslední čtvrtinu nakousne desetidílný Brněnský běžecký pohár druhý březnový víkend v Modřicích. Jarní dokončení obstará závod u Brněnské přehrady.