Flemmichova vila v Krnově je kvůli havárii mimo provoz

Krnov - Flemmichova vila v Krnově osiřela, je zavřená kvůli havárii vody. Ta poničila nejen běžné vybavení jako počítače nebo botníky, ale i cenné repliky historických podlah. Pracovníci muzea se teď snaží budovu co nejrychleji vysušit, aby se mohlo začít s prvními odhady škod.

Prasklá přívodní hadička k toaletám v úklidové místnosti zavřela krnovskou Flemmichovu vilu. Voda protekla stropy a poškodila vybavení i historické prvky. Návštěvníky proto teď vystřídaly vysoušeče.

„Viditelné jsou protečené stropy i stěny, teď čekáme, co udělá podlaha, která je replikou té původní dřevěné,“ uvedla ředitelka Městského informačního střediska Krnov Kateřina Lindovská

Zavření vily znamená také dočasný konec výstav. Fotografie a historické klobouky jsou teď v krabicích a čekají na odeslání původním majitelům. Škody jsou patrné i na nich. „Řešíme to jako pojistnou událost, protože jsme na toto pojištěni,“ doplnila ředitelka.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Veřejnosti se rezidence krnovského textilního továrníka Theodora Flemmicha zpřístupnila před necelými dvěma lety po rekonstrukci, která ji měla vrátit do původní podoby. Závada ale vznikla v té části domu, které se rekonstrukce nedotkla.

Jaká bude nakonec výše škod, to zatím nikdo neodhadl. U exponátů se musí nejprve vyčíslit jejich historická hodnota, škody na budově začnou posuzovat odborníci nejdříve za dva týdny.

Vydáno pod