Šest měst v Moravskoslezském kraji už má „vydýcháno“

Dolní Lutyně - Už šest měst v Moravskoslezském kraji má vyčerpaný zákonem povolený počet 35 dnů s nadlimitním množstvím škodlivin v ovzduší. Reakce na to není žádná. Zákon totiž nestanovuje sankce nebo opatření. Lidé pouze dostanou informaci, že i tento rok nadýchají největší množství škodlivin v zemi.

Věřňovice na Karvinsku jsou vesnice, o které se mluví pouze jako o rekordmanovi ve znečištění ovzduší. Limity jsou tam překračovány mnohonásobně. „Není to ale zase tak hrozné místo. Dnes svítí slunce, lidé tady jsou veselí. Na Karvinsku je to oáza klidu,“ zmírňoval negativa vesnice Pavel Buzek, starosta Dolní Lutyně, pod kterou Věřňovice patří.

Letos v seznamu obcí, které už vyčerpaly limit smogových dní, ale chybí. Ne, že by se stal zázrak, ale tamní měřící stanici poškodili vandalové, zřejmě zloději kovů. A tak neměří. „Počet dnů s překročenými limity bude nicméně přibližně stejný jako v Bohumíně a v celém příhraničí Karvinska,“ řekl meteorolog Libor Černikovský.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Ostrava, Bohumín, Havířov, Orlová, Karviná a Český Těšín jsou města v Moravskoslezském kraji, která už letos zákonem povolený počet smogových dní vyčerpala. Těsně k zákonné hranici se dopočítali lidé ve Frýdku-Místku a v Třinci, kde měli od začátku roku přesně 35 smogových dní. „Znamená to, že jakmile je těch pětatřicet dnů překročeno, už víme, že ten rok, i když zdaleka ještě neskončil, bude špatný,“ dodal Černikovský.

Ministerstvo životního prostředí ví, že 35 smogových dnů překročeno být nemělo. „Všechna  opatření, která děláme, směřují k tomu, aby byl limit dodržen. Bohužel, ani letos tomu tak nebude,“ konstatoval mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej situaci komentuje takto: „Zákon říká, co je povoleno, stanovuje, co je ještě únosné. Všechno nad už je protizákonný stav,“ řekl České televizi. Vedení města se chystá kvůli tomu soudit. Na straně žalovaných stane vláda a ministerstva. Řízení u Městského soudu v Praze začne ještě v březnu.

Vydáno pod