V Brně léčí klouby korálem

Brno – Fakultní nemocnice v Bohunicích se může pochlubit novou léčebnou metodou, která umí zachránit poškozený kolenní kloub i v případech, kde si dříve pacient musel vybrat mezi životem v bolesti nebo umělým kloubem. Metodu využívající implantát vyrobený z přírodního korálu vyvinuli vědci v Izraeli a v současné době ji lékaři testují ve třech vybraných nemocnicích.

Třiadvacetiletý voják z povolání Jan byl ještě před měsícem v nezáviděníhodné situaci. Kvůli poškozenému kolennímu kloubu ho čekal život v bolestech nebo doživotní kulhání s umělým kloubem. „První úraz se mi stal při základním výcviku, kdy jsem spadl do díry na bývalé dělostřelecké střelnici. Přibližně za rok při výročním přezkoušení z tělocviku mi při běhu v koleni křuplo a už jsem nedoběhl,“ popsal své zranění Jan.

  • Jizva po implantátu měsíc po operaci zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4452/445130.jpg
  • Primář Vališ při operaci zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4452/445135.jpg
  • Koleno po úspěšné operaci zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4452/445134.jpg
  • Operace proběhla v pořádku a pacient může být převezen na pokoj zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4452/445137.jpg

Jeho případ přitom není ani zdaleka ojedinělý. Podobné zdravotní potíže trápí v České republice stále více lidí a nevyhýbají se ani mladším ročníkům. Jan se ale aktivního života, sportování a kariéry vojáka vzdát nemusí. Před čtyřmi týdny se totiž stal prvním pacientem, na kterého použili novou izraelskou léčebnou metodu. „Pro mě to byla poslední šance. Kdybych nešel na tuhle operaci, tak koleno za chvíli odejde, už bych nemohl dělat svou práci,“ řekl štábu ČT voják z povolání Jan. Nový implantát teď kromě bohunické nemocnice zkoušejí ještě slovinští a polští lékaři. Jak nový implantát vypadá, se ale bohužel nedozvíme. Izraelský výrobce se snaží získat celosvětový patent, a proto znají jeho podobu jen lékaři.

Voják Jan hovoří o svém zranění a primář Vališ popisuje nový implantát (zdroj: ČT24)

Hlavní složkou nového implantátu je uhličitan vápenatý neboli aragonit získaný z exoskeletů (vnější kostry) mořských korálů. Implantát je sestavený ze dvou částí. Spodní část má stejné složení jako kost a vrchní část je totožná s chrupavkou. „Implantát je vyrobený z přírodních materiálů a tělo ho díky tomu lépe přijímá. Rekonvalescence je kratší a implantovaný materiál se rychleji přetvoří v potřebné tělní tkáně,“ řekl primář ortopedické kliniky Petr Vališ.

Chrupavka slouží v těle jako ochrana kloubů před otřesy. Její tkáň se ale sama o sobě nedokáže obnovovat, a i malé poškození tak v důsledku může znamenat bolest při každém kroku a nutnou výměnu celého kloubu. „Raději řešíme i malé defekty, protože při jejich podcenění se kloub může nenávratně poškodit a hrozí jeho úplná výměna. Taková operace je pro pacienty velmi náročná,“ uvedl Vališ. 

Vydáno pod