Co předcházelo výbuchu ve Frenštátě? Prověří inspekce

Frenštát pod Radhoštěm - Okolnosti a události, které předcházely frenštátské tragédii, prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS). Jde pravděpodobně o spory a konflikty, které se odehrály v minulosti mezi obyvateli domu. Inspekce zjišťuje například to, zda policie při jejich řešení nechybovala, jestli se dalo výbuchu, při kterém šest lidí zemřelo, předejít.

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi podnět. Zabýváme se tím, zda policie nechybovala. Jak dlouho prověřování potrvá, nedokážu specifikovat. V současné době nebudeme poskytovat bližší informace,“ řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podnět inspekci předal krajský státní zástupce Michal Król, který vyšetřování dozoruje. Ani on ale podrobnosti nechtěl komentovat. 

Starostka Frenštátu potvrdila, že se na ni inspekce obrátila. „Požádali nás o spolupráci. Máme předat podklady, které nachystáme,“ řekla s tím, že se jedná o okolnosti a události předcházející výbuchu v rozmezí deseti let. „Do doby uzavření šetření nebudou poskytována oficiální vyjádření k příčinám a případným souvislostem výbuchu,“ uvedla. 

Panelový dům číslo 39 explodoval v noci na 17. února. Šest lidí zemřelo, 11 dalších bylo zraněno. Vše nasvědčuje tomu, že za výbuchem stál jeden z obyvatel domu. Sedmapadesátiletý Antonín Blažek vedl se sousedy spory a kvůli dluhům o byt v exekuci přišel. Pravděpodobně ve sklepě pustil plyn, který pak vybuchl.