Ostrava dělá sociologický průzkum, podle kterého chce plánovat sociální služby

Ostrava - Město Ostrava zjišťuje, jak žijí její obyvatelé. Výzkumníky, kteří provádějí průzkum v domácnostech, zajímá, jak lidé bydlí, jestli a jak moc jsou zadlužení, zda využívají sociální služby a další věci. Sociologové totiž varují, že v Ostravě končí stále více lidí na ulici, že chybí sociální bydlení a mnozí lidé si půjčují i na základní potřeby.

Jak se vám žije? Jste spokojeni s prací, s bydlením, s penězi, s městem, ve kterém žijete? Odpovědi na desítky otázek zjišťují v těchto dnech pracovníci sociologické společnosti v celé Ostravě. „Situace obyvatel se zhoršuje. V současné době už je předpoklad, že i střední vrstvy budou potřebovat nějaký typ sociální služby,“ uvedla vedoucí projektového oddělení firmy Proces Ivana Foldynová.

Nedostatek peněz, práce a špatné bydlení jsou nejčastějšími problémy, se kterými se výzkumníci setkávají. Například Roman Ladič bydlí s osmi dětmi a manželkou ve dvou pokojích. Nemají ani koupelnu. „Máme nemocné děti, přitom musíme žít v plesnivém bytě,“ uvedl Roman Ladič.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Bydlení je věčný problém. Ostrava ho řeší zatím tak, že posílá lidi na ubytovny. Počet lidí, kteří v nich musí bydlet, vzrostl za rok dvojnásobně. „Město nemá žádné nástroje, jak tuto situaci řešit, tak zbývají ubytovny,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek.

Za sociologický průzkum město zaplatí téměř půl milionu korun. Jeho výsledky bude znát v září. Studii chce použít pro plánování sociálních služeb v následujících pěti letech.