Hrubá stavba Sonocentra je hotová. Sál už příští rok nabídne unikátní akustiku

Brno – Futuristická stavba Sonocentra, „proslavená“ korupční kauzou bývalého starosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a lobbisty Radovana Novotného, pomalu získává svoji podobu. Stavebníci v těchto dnech dokončili hrubou stavbu, práce chtějí mít hotové do konce roku. V multifunkčním centru vzniknou společenský sál s výbornou akustikou, hotel a restaurace.

Na ulici Veveří v Brně roste stavba Sonocentra už několik měsíců. Na první pohled kolemjdoucí upoutá především obrovská betonová koule, ve které bude společenský sál s kapacitou pro šest stovek diváků. „Tahle stavba je velmi náročná, protože pravých úhlů tady skutečně moc nenajdete,“ poznamenal s úsměvem stavbyvedoucí Oldřich Vinkler.

Právě sál umístěný v kouli má být největší chloubou Sonocentra. „Sál bude akusticky tak vyladěný, že se v evropském kontextu zařadí mezi nejlepší koncertní místa. Hudebníkům nabídne profesionální zázemí třeba i pro nahrávání živých koncertů,“ popsal budoucí dramaturg centra Dan Giač. Spolupráci chce centrum nabídnout třeba i brněnské filharmonii, která v současné době nemá stálý koncertní prostor.

Prohlídka Sonocentra s investorem Jiřím Štoplem (zdroj: ČT24)

Sál ale nebude sloužit jen hudbě, počítá se i s divadelními představeními, filmovými projekcemi a společenskými akcemi. Součástí Sonocentra budou restaurace a hotel.

Projekt za 330 milionů by měl být podle investora Jiřího Štopla hotový do konce roku. "Vzhledem ke složitosti stavby je možné, že budeme mít skluz jeden až dva měsíce. Než si stavbu dovolíme otevřít, musí nejprve projít silnými zátěžovými testy na hluk.
Nechceme, aby nějak rušila okolní obyvatele," řekl Štopl.

Vizualizace podoby Sonocentra
Zdroj: ČT24/Sonocentrum

Investor měl za „bezproblémový průběh“ stavby zaplatit jeden milion korun

Přípravy na stavbu Sonocentra rozběhl investor Jiří Štopl před třemi lety. Za to, aby stavba vznikla bez problémů, si bývalý starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil a lobbista a bývalý tajemník radnice Brna-středu Radovan Novotný řekli o úplatek. Chtěli, aby jim podnikatel zaplatil původně čtyři, pak dva miliony, nakonec slevili na jeden milion. Štopl naoko souhlasil a korupci nahlásil na policii. Předání úplatku se tak odehrálo už v režii kriminalistů. Novotného zatkli krátce po převzetí peněz, záhy zadrželi i Kvapila.

Investor Jiří Štopl o korupční kauze

„Pro mě je to už pryč. Když se podívám na tu hrubou stavbu, tak věřím, že to bude moc pěkné, že to za všechny ty peripetie stálo. Věřím, že jsem se zachoval správně.“

Oba muži byli za korupci odsouzeni ke čtyřletému vězení, navíc museli zaplatit finanční sankci – Kvapil jeden milion, Novotný polovinu. Kvapil už je na svobodě, v lednu uspěl u znojemského soudu se žádostí o propuštění po uplynutí třetiny trestu. Stejnou žádost Novotného soud v Břeclavi zamítl s tím, že ve vězení strávil příliš krátkou dobu na to, aby se polepšil.