VeganFest nabízí společné vaření i přednášky

Brno – Veganství, vitariánství a zdravý životní styl přestavuje už podruhé brněnský VeganFest. Součástí festivalu bylo i společné vaření v kavárně Trojka v Domě pánů z Kunštátu. Přímo před zraky návštěvníků se vařila nezvyklá sladká i slaná jídla. Spojovalo je jediné – mezi surovinami chyběly ty živočišného původu.

Jak připravit palačinky bez mléka, jak udělat alternativu „míchaných vajec“ bez vajec – i to prozradili organizátoři návštěvníkům VeganFestu na společném vaření v kavárně Trojka. Na večeři se servírovalo rizoto z tofu a luštěnin, mezi zákusky byly třeba mrkvové dortíky.

Veganství je životní styl založený na konzumaci rostlinné stravy. Na rozdíl od vegetariánů tedy vegani nejedí mléčné výrobky, vejce či med.

Vitariánství pak představuje konzumaci syrové rostlinné stravy.

Festival, který se v Brně koná od 1. do 17. března, propaguje podle slov organizátorů zdravý životní styl a snaží se poukázat na kruté životní podmínky hospodářských zvířat ve velkochovech. „Záleží na každém z nás, jakou cestou se vydáme, ale proč na této cestě připravovat o život bytosti nám tak podobné? Často říkáme, že máme rádi zvířata, a přitom si objednáváme jejich smrt. Láska je nechat druhého žít a radovat se z jeho přítomnosti,“ myslí si organizátorka festivalu Eva Kostková.

Spoluorganizátorka Eva Kostková o festivalu (zdroj: ČT24)

Program VeganFestu se oproti prvnímu ročníku rozrostl. Brněnské restaurace a kavárny hostí více než třicet přednášek, promítání, koncertů a společného vaření, které mají lidem zásady veganství a vitariánství přiblížit. „Podle zpětné vazby, kterou jsme získali, se několik návštěvníků dokonce vydalo cestou rostlinné stravy. K tomuto úspěchu přispěli jistě přednášející, kterých i proto letos vystoupí asi dvakrát tolik než v loňském roce,“ dodala Kostková.

Program VeganFestu najdete zde.