Ženy slaví svůj mezinárodní den. Karafiát dostanou i pracovnice nočních klubů

Jižní Morava/Zlínský kraj - Osmý březen je už tradičně zapsán jako Mezinárodní den žen (MDŽ). Ve Zlíně si lidé připomněli ženské oběti komunistického režimu, v Brně zase sdružení Rozkoš bez rizika obdarovává sexuální pracovnice v erotických klubech.

„V dnešní době už ženy dosáhly rovnoprávnosti, protože právo je posuzuje stejně jako muže, nicméně situace žen je stále problematická. Jejich nízké zastoupení vidíme v politice, na prestižních postech i ve vedení firem,“ myslí si odbornice na gender Lucie Jarkovská. Výjimku tvoří například malá jihomoravská obec Lubě, která žije pod „vládou“ žen. V zastupitelstvu sedí starostka, dvě místostarostky, kontrolní výbor má na starosti předsedkyně a finanční výbor vede taktéž žena.

Zastoupení žen v politice je ale mizivé. V šestnáctičlenné vládě je třináct mužů. Horní komoru Parlamentu reprezentuje čtrnáct senátorek oproti sedmašedesátce mužů. V jihomoravském zastupitelstvu sedí žen taktéž čtrnáct, mužů je jednapadesát. V brněnském zastupitelstvu je pak žen pouhá desítka, muži zde mají čtyřnásobnou převahu. Evropská komise už na podzim schválila návrh, který počítá s tím, že do roku 2020 by velké evropské firmy měly mít v dozorčích radách čtyřicet procent žen.

K příležitosti MDŽ se dnes koná i řada akcí. Brněnská Fakulta sociálních studií nabízí v 16:00 odbornou diskuzi, proč je ve vedení akademických institucí tak málo žen. Hostem debaty bude například europoslankyně Zuzana Brzobohatá.

K svátku se připojila také brněnská kavárna Trojka, která celý den pořádá bazárek originálních módních doplňků, jehož výtěžek poputuje na feministický magazín Femag. Kavárna se dnes stane také dějištěm umělecké performance na téma Ženy ve vysokých funkcích.

  • Minulý režim původní význam svátku změnil zdroj: ČT Brno
  • Většina lidí má MDŽ zafixováno jako socialistický svátek zdroj: ČT Brno

Dneškem začíná také festival proti násilí na ženách s názvem Čarokrásná. Organizátorem festivalu, který potrvá až do prosince, je brněnská skupina Amnesty International. Spolu s festivalem, který nabídne divadelní představení, výstavy, besedy apod., začíná i znalostní soutěž Co víme o ženských právech?

Večer se do terénu vypraví týmy Rozkoše bez rizika, aby sexuálním pracovnicím v nočních podnicích rozdaly nejen karafiáty, ale i informace o bezpečném sexuálním chování. „Květinou chceme vyjádřit respekt k jejich práci, která je velmi obtížná,“ říká Tereza Gorgoňová z Rozkoše bez rizika. Erotické kluby a priváty začnou týmy obcházet po 21. hodině.

Svátek žen s politickým podtextem, to byl dnešní happening občanského sdružení Repelent 21, které dlouhodobě bojuje proti komunistickým představitelům v čele Zlínského kraje. Členové Repelentu rozdávali na hlavním zlínském náměstí po vzoru minulého režimu karafiáty. Kolemjdoucím zároveň připomínali ženské oběti komunistického režimu. Zájemci mohli svou květinu položit k improvizovanému pomníku těchto obětí.

Hovoří Richard Vodička, člen sdružení Repelent 21 (zdroj: ČT24)

Mezinárodní den slaví ženy i muži

Myšlenka Mezinárodního dne žen se objevila už v roce 1908 u příležitosti stávky newyorských švadlen. První MDŽ se za podpory americké socialistické strany slavilo 28. února 1909. Po roce 1911 se svátek dostává i do Evropy. Levicové strany jej postupně prosazují v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku nebo v Dánsku.

Od počátku byl svátek spojován s bojem za volební práva žen. Později bývá spojován spíše s rovnoprávností. Na datu 8. března se svátek definitivně ustanovil až po první světové válce.

Od 60. let 20. století usilují o svůj svátek i muži. K popularizaci Mezinárodního dne mužů došlo až po roce 1999. Mužská varianta svátku připadá na 19. listopadu.

Zdroj: Wikipedia