Libušín Dušana Jurkoviče na Pustevnách se vlivem hniloby naklání

Pustevny - Architektonický skvost Pusteven, národní kulturní památka Libušín, je v havarijním stavu. Část budovy se kvůli zetlelým trámům naklání. Majitel objektu, Valašské muzeum v Rožnově, čeká s opravami na teplejší počasí. Provoz restaurace statik nezakázal, interiér zpevňují dva provizorní sloupy.

Restaurace Libušín a hotel Maměnka architekta Dušana Jurkoviče, dva uctívané symboly Pusteven, vlivem extrémního počasí trpí. Trámy části Libušína hnijí. „Dřevo je vyžilé, dochází k úplné hnilobě. Celý objekt si sedá, hrozí jeho statické narušení,“ uvedl technický náměstek Valašského muzea v přírodě Milan Gesierich. Dodal, že trámy jsou pravděpodobně původní z roku 1899.
 
Ve zdobném interiéru libušínské restaurace prakticky nikdo nepozná, že stavba je provizorně podepřená, trámy jsou natřené tak, aby do interiéru zapadly. I poličky jsou nakloněné a spoje popraskané, zřícení budovy však podle statika nehrozí, i když stav části budovy je podle něho havarijní.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Provozovatel restaurace Libušín počítá s tím, že provoz i v době oprav zachová. „Otevřeme druhou půlku restaurace,“ uvedl provozovatel Vít Pavel.

Poslední rekonstrukce této národní kulturní památky proběhla před čtrnácti lety. Celý objekt se při nadcházející opravě nadzvedne a tesaři trámy vymění. Budou si přitom muset počínat velmi opatrně. „Jsou tam fresky a sgrafita podle návrhu Mikoláše Alše, takže kam člověk sáhne, tak tam je velmi cenný materiál,“ připomenul Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě. Opravu zaplatí stát z havarijního programu. Rožnovští muzejníci už potřebný milion dostali. Oprava Libušína začne na jaře, poté, co kolem budovy roztaje sníh.

Vydáno pod