Lidé v Poličné a Krhové si pořád mění doklady, starostové získali školy

Krhová/Poličná - Pomyslný rozvod Krhové a Poličné s Valašským Meziříčím pokračuje. Nově vzniklé obce se už s městem domluvily třeba na převodu škol a na provozování hromadné dopravy, občané si mění osobní doklady. O finančním vyrovnání zatím starostové nejednali.

Uvažované rušení základních škol vloni odstartovalo touhu místních částí po samostatnosti. Dnes už jsou emoce pryč a ohrožené školy v Poličné i Krhové fungují dál. Zastupitelé Valašského Meziříčí schválili, že město se o školy postará do konce června. O den později se zřizovateli stanou nové obce. „Veškeré procesy budou probíhat tak, aby to vůbec nikdo nepoznal. Zaměstnanci ani děti,“ řekl místostarosta Valašského Meziříčí Miroslav Krchňák (ČSSD).

Nová starostka Krhové má ve zdejší škole i svou kancelář. „Je to všechno náročné v tomhle provizoriu, ale jsem ráda alespoň za to. Pořád vidím to množství práce, která je před námi,“ poznamenala starostka Sylva Kristková (nez.).

S nově získanou samostatností nemá starosti jen nové vedení obcí, ale také všichni obyvatelé, kteří si musí nechat vyměnit všechny doklady. V Poličné už si občanské průkazy stihlo vyměnit osmdesát procent lidí, ale v Krhové jen třetina. „Úřad jim vyšel vstříc tím, že od února je každá druhá sobota pracovní,“ uvedla vedoucí odboru evidence obyvatel z Městského úřadu ve Valašském Meziříčí Mária Krátká.

Krhová a Poličná se už s městem dohodly na pokračování hromadné dopravy. Svoje úseky si u provozovatele samy zaplatí. Bez potíží si obce vyřešily i převod nemovitostí - třeba hasičských zbrojnic. „V současné době probíhá na katastru přepisování. Jsme spokojeni, vycházíme jako partneři,“ potvrdil starosta Poličné Vladimír Místecký (KSČM).

Stejně poklidné ale nemusí být dělení zbývajícího majetku, především peněz a podílů v městských společnostech. Termín ani podobu výsledné dohody si zatím zástupci města a jeho bývalých částí netroufají odhadnout.