Rozhledna Hanse Kudlicha v Úvalně má letos sto let

Úvalno - Kamenná rozhledna v Úvalně bude mít už sto let. Obec to chce oslavit. Stavba připomíná slavného rodáka Hanse Kudlicha – politika 19. století, který se zasloužil o zrušení roboty. Na přípravu oslav dohlíží i jeho prasynovec.

Původně měl na kopci nad obcí vyrůst jen památník připomínající činy slavného rodáka. Nakonec vznikla v roce 1913 dvacet dva metrů vysoká žulová rozhledna. „Projekt vzbudil velký zájem a následně došlo k rozhodnutí vystavět tuto strážní věž,“ uvedl ředitel Státního okresního archivu Bruntál Branislav Dorko.

Hans Kudlich se v Úvalně narodil roku 1823 tamnímu sedlákovi. Měl se stát knězem, vybral si ale dráhu politika a v roce 1848 udělal svůj nejslavnější politický krok – podal návrh na zrušení všech poddanských vztahů, včetně roboty a desátků. Za své politické názory byl stíhán, hrozil mu dokonce trest smrti, proto odjel do Ameriky. Když v roce 1917 umíral, jeho posledním přáním údajně bylo, vrátit se domů. A to se mu splnilo. Jeho ostatky dnes leží v mauzoleu rozhledny.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Základní kámen mauzolea byl položen v roce 1924 a o rok později bylo mauzoleum slavnostně otevřeno u příležitosti uložení Kudlichových ostatků. Dnes do Úvalna často jezdí jeho prasynovec Walter Kudlich, který se také zasloužil o opravu rozhledny po pádu komunistického režimu. Teď dohlíží na plán oslav.

„Myšlenka uspořádat oslavu vznikla už před zhruba dvěma lety. Teď musíme doladit konkrétní podobu hlavních oslav, které se uskuteční v září,“ uvedl potomek Hanse Kudlicha Walter Kudlich. Oslava stého výročí bude od 13. do 15. září. Organizátoři chystají mimo jiné výstavu, koncerty a slavnostní mši.