Švýcaři podpoří geriatrickou péči na Moravě

Prostějov - Švýcaři podpoří rozvoj geriatrické péče v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Do obou regionů by mělo z fondů švýcarsko-české spolupráce přijít celkem sto osmdesát milionů korun. Peníze poputují většinou na modernizaci léčeben dlouhodobě nemocných. Projekt se zaměří také na vzdělávání zdravotnického personálu.

Léčebna dlouhodobě nemocných v prostějovské nemocnici je šedivá budova z osmdesátých let minulého století, která stojí na okraji areálu. Životnost má dávno za sebou. Zásadní rekonstrukce je podle ředitele prostějovské nemocnice Tomáše Uvízla nezbytná.

Opravy potřebuje i celé oddělení uvnitř budovy. Pomoci by mohly peníze z fondů švýcarsko-české spolupráce. Díky nim vzniknou i prostory, které umožní provádění nových vyšetřovacích a léčebných metod. Přibude multifunkční místnost pro aktivity seniorů.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Součástí projektu budou také vzdělávací programy pro personál, které je naučí lépe komunikovat s pacienty a jejich příbuznými. Peníze z fondu by mohly získat také ústavy v Moravském Berouně a v Pasece. Projekt má i nemocnice v Jeseníku. Peníze ze švýcarsko–českých fondů poputují také do Moravskoslezského kraje.