Zájem turistů o Moravskoslezský kraj dynamicky roste

Ostrava – Zájem turistů o návštěvu Moravskoslezského kraje kolem roku 2010 poměrně výrazně klesal. Dnes je již situace stabilizovaná, za rok 2012 má dokonce vzestupnou tendenci – dá se mluvit o jenom z nejdynamičtěji rostoucích krajů v zemi.

„V loňském roce vzrostl počet návštěvníků Moravskoslezského kraje o 6,2 procenta, do kraje přijelo o 35 620 návštěvníků více než v roce 2011,“ potvrdil náměstek hejtmana Ivan Strachoň. Dále doplnil, že Moravskoslezský kraj v minulém roce nasvítilo téměř o dvacet tisíc hostů více, než v roce 2011, turistika tak vyrostla o 17,9%.

Z analýz společnosti STEM/MARK vyplývá, že kontinuálně roste také spokojenost návštěvníků regionu. Podle nich by návštěvu regionu doporučilo 77 procent respondentů, 27 procent zde velmi pravděpodobně hodlá strávit svou příští dovolenou. Nejvíce nakloněni Moravskoslezskému kraji jako dovolenkové destinaci a zároveň nejvyšší ochotu doporučit region k návštěvě uvádějí obyvatelé polských Katovic.

Pro turisty letos kraj chystá celou řadu aktivit. Mezi ně patří například otevření prvního singltreku, na Bílé v Beskydech, nebo například společný projekt moravských krajů u příležitosti letošního 1150letého výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu - Duchovní dědictví Moravy a Slezska.

Návštěvníci se mohou těšit na třetí ročník gastronomické soutěže o nejlepší recept z kraje, „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ nebo na Karneval chutí na Černé louce od 10.- 12. května 2013.