Wannieck Gallery má pomoci vznik nové městské nadace

Brno - Představitelé města přišli s myšlenku založení nadace, která by podpořila umění a kulturu v jihomoravské metropoli. Vzorem mají být například Sovovy mlýny v Praze, kde funguje výtvarné muzeum Kampa, a to především díky nadaci manželů Mládkových. Pokud půjde jednání hladce, nadace by mohla začít fungovat letos na podzim.

„Věřím, že je to cesta, jak zachránit Vaňkovku před komerčním využíváním, a zároveň pomoci kultuře a umění formou založení nadace,“ řekl Libor Šťástka (ODS), brněnský zastupitel a místopředseda představenstva společnosti Jižní centrum, která prostory vlastní. Podle Šťástky byl dosavadní měsíční nájem 150 tisíc korun relativní nízký. Vedení společnosti jej vnímá jako náznak podpory Wannieck Gallery.

V tom s ním ale nesouhlasí například Leoš Válka, ředitel pražské galerie DOX. „Město by se mělo podílet na financování takové galerie. To je standardní praxe v civilizovaných zemích,“ uvedl koncem února Válka, který 150 tisíc označil za běžné tržní nájemné, ačkoliv většina měst pronajímá galeriím své prostory spíše za symbolické částky.

Miroslav Lekeš o srovnání se Sovovými mlýny (zdroj: ČT24)

„Přemýšlíme o tom, jak narovnat vztah se současným nájemcem, abychom neohrozili už naplánované výstavy,“ prohlásil Šťástka. Upozornil, že definitivní verdikt nad Wannieck Gallery padne po zasedání Jižního centra 26. března. „Na dva roky dopředu máme závazně nasmlouvané výstavy. Výtvarníci již pracují na těch projektech, které sem chtějí umístit,“ smutně podotkl sběratel a umělecký ředitel galerie Richard Adam.

Hala bývalé strojírny, kde Wannieck Gallery sídlí, by se po zřízení nadace měla dostat do jejího majetku. Město má představu, že výtvarné sbírky by jejich majitelé mohli nadaci trvale či dlouhodobě zapůjčit. „Budeme velmi rádi, pokud sbírky pana Lekeše, respektive pana Adama, budou vloženy do této nadace, aby i nadále mohly být v galerii vystavovány,“ naznačil svá očekávání Šťástka. Výstavní prostor by se stal majetkem nadace, jejíž správní rada by měla být tvořena výhradně odborníky, a nikoliv politickými reprezentanty města.

„Velmi by mě zajímalo, kdo by se o tu sbírku staral. O současném umění má ponětí, a teď to řeknu natvrdo, jen velice málo lidí. Pokud si na magistrátu myslí, že spravovat sbírku je legrace, tak nemají představu o realitě. Musíme ale vyčkat na další jednání,“ poznamenal Adam, který zároveň uvedl, že by se zajímal i o odborné složení správní rady budoucí nadace.

Interiér Wannieck Gallery
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Je sice známo, že půjčujeme na výstavy, ale nepůjčujeme automaticky. Zatím si nedokážu představit, jak by tento nadační fond fungoval, jaké by byly podmínky atd. Je tam spousta otazníků. Sbírka má ohromnou finanční i uměleckou hodnotu. Vše tedy záleží na jednání,“ uzavřel otázku zapůjčení cenné umělecké sbírky nové nadaci donátor Wannieck Gallery Miroslav Lekeš.

Společnost Jižní centrum, která je zcela vlastněna městem, požaduje do budoucna širší poslání Wannieck Gallery. Kromě výstavních prostor by tu mělo fungovat i zázemí pro divadelní spolky nebo hudební tělesa. Za ideální považují představitelé města například dosavadní spolupráci s brněnskou filharmonií, která ve Wannieck Gallery příležitostně koncertuje.

Návrh na zřízení městské nadace bude v nejbližší době projednán vedením Brna. Ačkoliv prvotní vklad do nadace musí učinit město, zbylé finance si má nově vzniklá nadace opatřit od sponzorů a z různých grantových projektů. „Provoz stojí minimálně šest milionů korun, přičemž hodně čerpáme z vlastních zdrojů. Nadace v podstatě nic neřeší,“ upozornil na rizika financování Lekeš. Zároveň dodal, že pokud bude majitelem objektu městská nadace, Brno pravděpodobně přijde o příjmy z nájmu.

Vedení Jižního centra je přesvědčeno, že prostory Wannieck Gallery by v budoucnu mohly nabídnout zázemí i některým výtvarným dílům, která jsou momentálně v majetku Muzea města Brna. „Vystavovat by tam mohla i Moravská galerie, která má také krásné sbírky,“ uvedl Šťástka. Zároveň však naznačil, že dramaturgické směřování Wannieck Gallery by i nadále mělo zůstat u současného umění. Jaké bude skutečné směřování vystavovaných uměleckých děl v prostoru bývalé strojírny, je zatím ve hvězdách.

Příští týden by mělo dojít k setkání náměstkyně primátora pro kulturu Jany Bohuňovské (ODS) a majitele sbírky Richarda Adama.