Budova č. 14 má rekonstrukci za sebou, dovnitř se stěhuje vybavení

Zlín – Baťův institut, který vznikne ve zrekonstruovaných budovách 14 a 15 v bývalém obuvnickém areálu firmy Baťa, získává svoji finální podobu. Takzvaná čtrnáctka už je opravená, otevřít pro veřejnost by se měla za dva měsíce. Do budovy už se ze zlínského zámku stěhuje sklad publikací Muzea jihovýchodní Moravy. Štáb ČT jako první nahlédl do zrekonstruovaných prostor.

Architekti chtěli zachovat tovární ráz budov ze 40. let. Zcela záměrně proto bude nad obrazy vidět potrubí vzduchotechniky. „Je to taková věc, která dá vyniknout uměleckým dílům,“ řekl ředitel Krajské galerie výtvarných umění Václav Mílek.

Rekonstrukce budov, původně navržených architektem Jiřím Voženílkem, byla výjimečná stavebními postupy. „Používají se zde poměrně unikátní technologie stabilizace budov, ať už statické, nebo stabilizace plášťů z hlediska energetiky. Budovy byly stavěny na výrobu před šedesáti lety, kdy byly potřebné úplně jiné parametry. Galerijní a muzejní prostředí je ale například z hlediska klimatu to nejnáročnější,“ uvedl architekt Petr Všetečka s tím, že exteriér budov se snažil zůstat co nejvěrnější původnímu vzhledu.

No comment: stěhování vybavení do zrekonstruované budovy (zdroj: ČT24)

Nezmění se ani podstata interiéru. Prostor budou rozdělovat pomyslné čtverce o „baťovských“ rozměrech 6,15 X 6,15 metru, které zůstanou ohraničené původními nosnými sloupy. Každý z nich však kvůli posílení statiky bude silnější o 10 centimetrů betonu s ocelovou výztuží.

Baťův institut poskytne zázemí třem kulturním institucím – Krajské galerii výtvarného umění, Muzeu jihovýchodní Moravy a Krajské knihovně Františka Bartoše.

Největší stěhování v historii Zlína

14. budova se stane sídlem galerie, muzea, badatelen a kanceláří. „Navážíme sklad publikací, které jsme zabalili na zámku ve Zlíně. Dohromady je to 236 krabic,“ popsala Hana Čubanová z Muzea jihovýchodní Moravy.

Baťův institut bude podle náměstka hejtmana Libora Lukáše (ODS) patřit k nejmodernějším kulturním centrům ve střední Evropě. Zároveň ale naváže na tradici Baťových studijních ústavů. „Chceme nejen provést konverzi obou budov, ale také se navrátit k těmto kořenům,“ doplnil.

Projekt kromě nového sídla významných kulturních institucí přinese oživení další části rozsáhlého továrního areálu. Jen přípravné práce trvaly sedm let. Celkové náklady na rekonstrukci přesáhly 900 milionů korun, polovinu nákladů pokryly evropské dotace.

Vydáno pod