Nová šance pro ostravskou zvlněnou dálnici D47

Ostrava - Stát a firma Eurovia CS se opět budou zabývat opravou zvlněné dálnice D47 na Ostravsku. Zástupci státu a společnosti, která zvlněný úsek stavěla, by se měli začít setkávat na pravidelných schůzkách.

„Měli by projít všechny vady, které ŘSD reklamovalo, a určit nejlepší způsob, jak je odstranit,“ upřesnil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic David Čermák.

Pravidelná setkání k problematice zvlněné D47 skončily bez výsledku vloni na podzim, kdy se ŘSD odstranění vad začalo domáhat soudně. Eurovia dnes podrobnosti o připravovaných jednáních odmítla komentovat.

Klíčová jednání se podle Miroslavy Pošvářové, která povede tým zástupců ŘSD, budou týkat technologických postupů, na jejichž základě se budou konkrétní vady opravovat. Řada vad spolu souvisí, a je proto nutné najít komplexní řešení. Nevhodným postupem by se mohl stav komunikace ještě zhoršit.

Současná dohoda o zahájení společných schůzek podle ŘSD dává šanci, že by se rozsáhlejší oprava D47 mohla začít už letos na jaře. Podle Pošvářové je reálné, že první by mohly na řadu přijít mosty, pro jejichž opravu se rýsuje případná shoda ŘSD se stavební firmou o něco reálněji než na samotném dálničním tělese.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ŘSD zhotovitel, společnost Eurovia, nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá. Kvůli poškozování dobrého jména podala v minulosti na ŘSD žalobu.