Počasí přinese změny

Tento týden se opět vrátí zima a s ní mráz, případně i sníh. Podle meteorologů se mají denní teploty pohybovat maximálně kolem nuly. V noci o víkendu by mohlo být i mínus deset stupňů. Lékaři před prudkým poklesem teplot varují hlavně starší a chronicky nemocné.

Ulice i parky se uklízely od všeho, co sníh zakrýval. Teploty z minulého týdne, které šplhaly k patnácti stupňům, jsou ale pryč. Zimní technika je proto stále v pohotovosti. „Máme stále nasazené služby i na nočních směnách, připraveno je 13 mechanismů pro okamžité nasazení a v zásobě skladujeme 300 tun posypového materiálu“, informoval Petr Smoleň, ředitel Technických služeb Moravská Ostrava a Přívoz.

Dešťové kapky přes den vystřídá sníh a o víkendu by mohlo i pořádně přituhnout. Někteří řidiči už s takovým počasím nepočítali. „Teplé počasí v minulém týdnu nám přivedlo zákazníky na přezutí zimních pneumatik na letní. Jsou to ale hazardéři“, uvedl Jan Kočí, servisní poradce v autoservisu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Podle slov meteorologa Romana Volného z ČHMÚ Ostrava by se mohlo objevit ve čtvrtek více sněžení a v Beskydech by mohlo napadnout i kolem deseti až patnácti centimetrů sněhu.

Teplejší počasí do ordinací nahnalo pacienty s virózami. Někde jich měli i šedesát denně. Mrazy proto lékaři vítají, ale upozorňují, že i prudké výkyvy teplot může organismus snášet špatně. 

Mrazivé počasí pocítí i azylové domy. Počítají, že se jim velmi rychle naplní. Charita Ostrava svou provizorní zimní noclehárnu zavřela před dvěma týdny. Teď ale bude nejspíš zase fungovat. 

Více opatrnosti bude potřeba i na silnicích. Sníh tam může ve večerních hodinách namrzat. Příští týden by se ale podle meteorologů mohla rtuť teploměru zase šplhat nad nulu.