Rozbitá silnice u Nového Jičína nemá majitele

Novojičínsko - Výpadovka z Nového Jičína do Kopřivnice nemá majitele. Úsek je přitom po zimě v havarijním stavu a řidiči se tu musí vyhýbat desítkám výtluků. Vlastnictví popírá jak stát, tak i kraj a obec Rybí, na jejímž katastru se rozbitá vozovka nachází. Kdy se silnice dočká opravy zatím nikdo neví.

Téměř kilometr dlouhá silnice na trase mezi dvěma největšími městy Novojičínska prochází  třemi katastry a nikdo neví, komu vlastní patří. Vede po „území nikoho“. Denně tady projedou tisíce aut.

Vedoucí odboru dopravy KÚ MS kraje Ivo Muras prohlásil, že kraj nemá k této komuniklaci žádný právní vztah. Totéž potvrdila i Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Majitelem pozemků, na kterých silnice stojí, je přitom stát. Ani Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se ale k vlastnictví vozovky nehlásí.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Černý Petr tak zůstává v obci Rybí. Starostka ale odmítá, že by silnice byla místní komunikací a tedy v majetku obce. Podle ní už má komunikace rozhodně charakter minimálně silnice III. třídy. A pak by tedy patřila kraji. Hejtmanství to připouští, čeká ale na iniciativu od obcí.

Největší díry po zimě provizorně zalepily novojičínské technické služby. Nemůžou to ale dělat donekonečna. Právě tento úsek už do katastru města nepatří. „Budeme vyčíslovat společně se Správou silnic náklady, které by byly nutné na stav mezi drobnou údržbou a komplexní rekonstrukcí“, uvedl Milan Grestenberger, ředitel TS Nový Jičín. A ty by mohly dosáhnout až tři čtvrtě milionu korun. Kdo a hlavně kdy opravu provede, je ale stejně nejasné jako majitel silnice. Pokud se na něm úřady neshodnou, zvažuje Rybí podání žaloby na určení vlastníka.