Forum Nová Karolina po roce

Ostrava - Nová Karolina je v Ostravě už rok. Zůstává polovina volných bytů, dvě třetiny prázdných kanceláří a objevili se už i první zkrachovalí obchodníci. Podle zástupců komplexu i města byl projekt navzdory všemu úspěšný. V těchto dnech developer připravuje druhou etapu. Na Karolině se budou stavět další byty i kanceláře.

Auta na parkovišti pod byty na Karolině by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Podobné je to i s nájemníky. Z více než dvou set vystavěných bytů má svého nového majitele ani ne polovina.

Z více než dvou stovek nájemníků obchodního centra odešli v prvním roce čtyři. Na dvě třetiny nájemců čeká i kancelářská budova. Očekávání developera byla větší, ale optimismus jeho zástupce neopouští.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Z centra města mezitím kvůli Nové Karolině obchodníci i lidé mizí. Podle jeho vedení i některých ekonomů je to dočasné. „Chceme, aby centrum bylo mezi Karolinou, Černou loukou a samotným Masarykovým náměstím. V konečném důsledku by se do tohoto pomyslného trojúhelníku měl vrátit život“, uvedl Jiří Hrabina, náměstek primátora města Ostravy.

Někomu se projekt Nové Karoliny líbí, někomu ne. Jisté je jediné.  Bude se zřejmě rozšiřovat například o novou administrativní budovu. „V současné době je druhá etapa ve stádiu projektování. Územní rozhodnutí by mělo podle předpokladu být vydáno v červenci nebo srpnu“, uvedl Luboš Kočí, ředitel společnosti Multi Development.

Tzv. druhá etapa znamená výstavbu dalších dvou set bytů a několika tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor.

Nová Karolina mění také dopravní infrastrukturu města. Například ulice Porážková bude už do konce roku prodloužena na další dopravní tepnu – ulici Českobratrskou. Jezdit po ní bude zřejmě také nová linka trolejbusů mířících právě do oblasti Nové Karoliny.