Den má pro mě málo hodin

Ostrava - V dubnu to bude rok od vzniku Tvůrčí producentské skupiny multižánrové tvorby v TS Ostrava. Jaký ten rok byl? „Ze začátku klidný, teď mimořádně divoký,“ odpovídá Kateřina Ondřejková, kreativní producentka.

„Na začátku jsme nic nevyráběli, jen jsme chystali nové projekty. Teď už vyrábíme, a já musím na jednotlivé projekty dohlížet, aby vypadaly tak, jak jsem slíbila, že vypadat budou. A při tom všem chystám projekty nové. Práce je to náročná, ale radostná,“ dodává.

Jsi producent, dramaturg, „dohlížitel“,… V čem je to nejnáročnější?

To se těžko říká, protože všechny ty věci vyžadují „práci na plno“. Dokud si nejsem stoprocentně jistá, že je už mohu ponechat týmu, který pak na nich pracuje, tak se snažím být téměř u všeho. Cítím se zodpovědná za výsledek, který na televizní obrazovku přinesu. Můj hlavní nepřítel je čas. Potřebovala bych, aby den trval o pár hodin více.

O kolik? Jaká je tvá představa?

Tak, abych ještě měla nějaký osobní život a mohla aspoň 6 hodin spát, přidala bych si takových 10 hodin.

Kateřina Ondřejková
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

S kolika projekty jste už předstoupili před Programovou radu a kolik jich bylo přijato do výroby?

Nechci, aby to znělo neskromně, ale mě vlastně Programová rada žádný projekt nezamítla. Všechny projekty, se kterými jsem před ni předstoupila, byly schváleny. S výjimkou jednoho. To byl dětský projekt, ten jsme nabízeli už loni v červnu, ale Programová rada ho odložila. Doporučila počkat do vzniku dětského kanálu ČT:D. Já jsem ho teď spolu s osmi dětskými projekty nabídla znovu a zrovna tento se nedostal do užšího výběru. Takže to je jeden „neúspěch“.

Předpokládám, že ne všechny projekty, na kterých pracuješ, předkládáš PR. Jaký je jejich další osud? Přerušíš anebo úplně ukončíš vývoj? Jdou „do koše“? Nebo do „šuplíku“?

Jak kdy. Někdy si řeknu, že s tím počkáme, že ještě není ta pravá chvíle. K některým, především rozsáhlejším projektům, si objednávám posudky od zkušených dramaturgů. Potřebuji oponentní názor. Když jsem v něčem zcela ponořená, tak se může stát, že už nevidím chyby, které projekt má. A pak, jestliže mě posudky upozorní na nějaké nedostatky projektu, tak ho ponechám ještě ve vývoji s tím, že chci ty slabiny odstranit. Pokud se nám to podaří, tak jdu s projektem na Programovou radu, v opačném případě jeho vývoj zastavím. Na Programovou radu jdu s věcí, za kterou si stoprocentně stojím a takovým způsobem ji pak i obhajuji. Stoprocentně. Já nechci odcházet z Programové rady s neschváleným projektem.

Bez kterých spolupracovníků by ses neobešla?

Bez svého nejužšího týmu. Bez mé skvělé asistentky Míši Dvořákové, bez Jáji Hoznauerové, která se stará o finance a z dramaturgů, kteří pro mou tvůrčí skupinu pracují, bych ráda jmenovala Martina Novosada, dramaturga, kterého považuji za partnera, se kterým se mi opravdu skvěle spolupracuje.

Occamova břitva
Zdroj: ČT24

Náš první rozhovor v srpnu loňského roku končil větou: „Zdaleka neskončilo léto a já už usilovně pracuji na projektech roku 2013.“ A já se ptám, jak pracovní bude jaro a léto 2013 a na co se diváci mohou těšit?

Pro podzimní schéma připravujeme cyklus s názvem Žiješ jenom 2x. Jeho moderátorem je Pavel Zedníček a pořad je o tom, že život nekončí odchodem do penze. Ukazujeme pozitivní příklady fantasticky akčních lidí, kteří jsou v seniorském věku a chtějí začít s novou či staronovou aktivitou. A my je na cestě za jejich snem doprovázíme.

26. a 27. března budeme v našem radvanickém studiu natáčet první díl nové zábavné show na sobotní prime time pro ČT 1. Koupili jsme australský formát, který diváci České televize uvidí pod názvem Zlatý časy!. Tuto zábavnou show bude moderovat Martin Dejdar a bude hodnotit, která generace je nejlepší, a to v různých věcech - ve znalostech pop kultury, v různých činnostech, … Soutěžící budou známé osobnosti rozdělené do tří generačních družstev, která povedou kapitáni Kamila Magálová, Jan Budař a Marta Issová. Doufáme, že diváci se budou nejen bavit, ale taky si zavzpomínají na své „zlaté časy“. Na tom projektu se mi nejvíc líbí, že má šanci oslovit  diváky, kterým je 18 i 80 let.

Martin Dejdar na FF Zlín
Zdroj: ČT24/www.zlinfest.cz

Zhruba první jarní den dotočíme celovečerní film Petra Václava Cesta ven, příběh mladého romského páru, jehož snaha vést normální život naráží na spoustu překážek. Premiéra Cesty ven je v českých kinech plánována na listopad letošního roku. Rok poté jej pak ve svém vysílání uvede Česká televize.

Hned po skončení natáčení Cesty ven začne náš zatím největší projekt s názvem Hospoda u druhé šance. Jde o sociální cooking reality show, ve které budou lidé, kterým se ne všechno v životě povedlo a potřebovali by dostat druhou šanci, soutěžit o místo kuchaře v nově vznikající restauraci. Tímto pořadem bychom rádi divákům nabídli nejenom nové zábavné informace o vaření, ale taky ukázali silné příběhy lidí, kteří to nevzdali a aktivně se snaží udělat něco pro to, aby zase život viděli v růžovějších barvách.

V červenci budeme natáčet hodinový dokument Moje Colours. Hudební festival Colours of Ostrava, který se v Ostravě bude konat již jedenáctým rokem, divákům přiblížíme jinou formou. Z pohledu různých osob, které se festivalu pravidelně aktivně účastní, a to nejen jako divák - posluchač - fanoušek.

V srpnu začne natáčení celovečerního filmu Díra u Hanušovic, kde Miroslav Krobot ve svých šedesáti letech bude poprvé v roli filmového režiséra. Je to tragikomedie z místa, kde lišky dávají dobrou noc. V hlavních rolích s Ivanem Trojanem, Táňou Vilhelmovou, Lenkou Krobotovou a dalšími herci Dejvického divadla, kterého je Mirek Krobot uměleckým šéfem. Natáčet se bude na Šumpersku. V kinech by se měl film objevit na jaře 2015.

Ceny Alfréda Radoka za rok 2012 / česká hra: Miroslav Krobot (Brian)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Kromě toho připravujeme další změnu v pořadu Šikulové. První změna nastala již v lednu tohoto roku, kdy Šikulové po šesti letech „odešli“ ze studia a natáčí se v různých školách, dětských domovech a kroužcích. A protože 31. srpna spustí vysílání nový dětský kanál ČT :D, a Šikulové se sem „přestěhují“, čeká pořad prodloužení o 10 minut a my bychom rádi těch deset minut využili kreativněji, než přidáním dalšího výrobku.

Televizní studio Ostrava v pohybu
Zdroj: ČT24

Se spuštěním dětského kanálu mě taky čeká prezentace a obhajoba dalších dětských pořadů, které Programové radě pro dětský kanál nabídnu.

Ptala se: Taťána Reková