Zlín koupí zpátky pozemky, které před lety prodal developerovi

Zlín - Zlínská radnice chce koupit pozemky v ulici Březnická, kde mělo vyrůst obchodní centrum Kaskáda. Pozemky v centru město prodalo v roce 2006 firmě Graslon, dceřiné společnosti developerské firmy ECM. Ta se však dostala do konkurzu, Kaskáda se tedy stavět nebude. Město chce pozemky získat zpět také kvůli tomu, že není jisté, co by se na nich pokusil postavit případný nový majitel.

Město jedná o koupi s věřitelským výborem, obě strany se shodly na textu smlouvy o smlouvě budoucí. „Vše je připraveno, smlouvu jen musí schválit zastupitelstvo. Poté ji snad do konce března podepíšeme,“ uvedl náměstek zlínského primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN).

Město by mělo pozemky koupit za stejnou cenu, za jakou je prodalo, tedy za 80 milionů korun. Věřitelský výbor původně požadoval vyšší částku, až 140 milionů korun, nakonec souhlasil s 80 miliony korun.

O dalším využití pozemku, kde se nyní nachází točna městské hromadné dopravy, parkovací plocha a další nevyužité prostory, zatím jasno není. Místo mezi budovou zlínské univerzity a sportovní halou je nyní ve špatném technickém stavu. Podle Dufka je v momentální ekonomické situaci vhodné pozemek zkultivovat a teprve později hledat další možné využití.

Projekt obchodního centra vzbudil ve Zlíně protichůdné názory, proti výstavbě například protestovalo občanské sdružení Klidná Březnická. Objekt měl mít sedm pater, tři z nich podzemní. Měl zde být supermarket, menší obchody, kavárny, restaurace a velké parkoviště.