Dva těžce popálení lidé z Frenštátu jsou mimo ohrožení života

Ostrava - Zdravotní stav dvou nejvážněji zraněných obětí frenštátské tragédie se v posledních dnech zlepšil. Jsou už mimo ohrožení života. „Jejich stav je podle lékařů stabilizovaný,“ řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Při výbuchu a následném požáru v panelovém domě ve Frenštátu pod Radhoštěm 17. února šest lidí zemřelo a jedenáct dalších bylo zraněno. Nejvážnější poranění utrpěl manželský pár. Stav muže i ženy byl po převozu do nemocnice kritický. Mají popáleniny na skoro devadesáti procentech těla.

Ve fakultní nemocnici je i další dospělý pacient z Frenštátu pod Radhoštěm. Jeho stav od počátku nebyl tak vážný jako u jeho sousedů. „Nyní je plně při vědomí, s lékaři komunikuje,“ uvedl Oborný. Dodal, že muž by mohl být v dalších dnech propuštěn do domácího léčení.

Panelový dům s šesti byty explodoval v noci na 17. února. Za neštěstím pravděpodobně byl sedmapadesátiletý obyvatel domu Antonín Blažek. Ten je mezi oběťmi. S ostatními majiteli bytů vedl dlouhodobé spory. Stěžoval si na provoz večerky v suterénu. Lidé si zase stěžovali na jeho chování. Navíc sdružení vlastníků dlužil okolo 140 tisíc korun. Další peníze dlužil za energie. I proto v exekuci o byt přišel a měl se vystěhovat. Místo toho nad ránem 17. února ve sklepě domu a pravděpodobně i ve svém bytě pustil plyn. Ten několikrát explodoval. Polovinu domu výbuch zcela zničil. Druhou postupně strhla demoliční firma. V troskách a plamenech zemřeli tři dospělí a tři děti.

Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity. Na speciálním kontě, které zřídila radnice, se už sešlo přes sedmnáct milionů korun. Dalších více než 800 tisíc korun lidé vhodili do pokladničky na recepci městského úřadu. Ve středu 20. března budou zastupitelé schvalovat metodiku, podle které peníze lidem rozdělí.