Projekt prevence šikany - Silní bez násilí

Ostrava - V Ostravě dnes vrcholí mezinárodní projekt prevence šikany Silní bez násilí. Žáci porubské základní školy Dětská se spolu s uměleckou skupinou Gen Rosso představí v muzikálu Streetlight. Ten je tečkou za tříměsíční výukou o šikaně a násilí, které se žáci účastnili.

Dvanáctiletý Ondřej byl v minulosti svědkem šikanování svého kamaráda. Chtěl se ho zastat, ale nevěděl jak na to. Teď se to učí v rámci projektu Silní bez násilí. „Jeho hlavní myšlenkou je hledat v dětech jejich pozitivní potenciál a dodávat jim sebedůvěru“, uvedla Alice Heráková, manažerka projektu.

Reportáž Michaely Římanové (zdroj: ČT24)

Se šikanou se v loňském roce setkali na více než šedesáti procentech škol v Moravskoslezském kraji. Na příběhu chlapce z chicagského ghetta se děti učí formou hudby, tance a modelových situací, jak se nebát řešit krizové dění ve svém okolí.

Projekt vyvrcholí dnes večer, kdy se žáci, spolu se členy skupiny Gen Rosso, představí v muzikálu o přátelství a vlastní odpovědnosti Streetlight. Do příprav muzikálu je zapojeno téměř dvě stě padesát dětí. Stali se z nich nejen herci a tanečníci, ale také zvukaři, osvětlovači a výtvarníci scény.