Ve Zlíně se sešlo zastupitelstvo. Koalice je poprvé v menšině

Zlín - Poprvé se na méně než polovinu zastupitelů v jedenačtyřicetiletém sboru může spolehnout zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09 a STAN). Tři zástupci Hnutí za morální očistu radnice (M.O.R.) totiž v pondělí opustili koalici. Před jednáním zastupitelstva, které se koná od 9 hodin ráno, se primátor nechal slyšet, že zatím o nové koalici jednat neplánuje.

Napětí mezi novopečenými opozičníky a zbytkem zastupitelstva bylo patrné v diskusích od začátku. Zejména bývalá zastupitelka M.O.R. Eva Štauderová se vyjadřovala k několika bodům. Ačkoli je nyní opozice početně v menšině, hlasování probíhala hladce. Většinou se shodli zastupitelé bez ohledu na stranické či koaliční příslušnosti. Poněkud izolováni tak byli spíše novopečení nezařazení zastupitelé, kteří se vymezovali jak proti koalici (TOP 09 a STAN, M.O.R., KDU-ČSL a ZHN) tak proti ODS, se kterou se nyní ocitli v opozici. 

Největší střet přišel u bodu 27, který se zabýval nahrazením člena M.O.R. Miroslava Rafaje v dozorčí radě Vodáren a kanalizací Zlín občanským demokratem Miroslavem Chalánkem. Po více než hodinové výměně názorů, ve které byli nejaktivnější právě Rafaja a Štauderová, 30 z 39 přítomných zastupitelů nakonec změnu schválilo. Proti hlasovaly pouze dvě zastupitelky (vedle Štauderové ještě nezařazená Alena Zubalíková). Sedm zastupitelů se zdrželo hlasování.

Příčinou koaliční krize je vystoupení tří zastupitelů z klubu M.O.R.

Právě tento návrh byl přitom důvodem, proč někdejší trojice zastupitelů M.O.R. opustila koalici. Trojice Eva Štauderová, Jiřina Gajdošíková a Miroslav Rafaja odešla na protest proto, že koalice podle nich neplní sliby a skrytě spolupracuje s opoziční ODS. Proti té se přitom současné koaliční strany v komunálních volbách ostře vymezovaly. 

Opoziční zastupitelé prý výměnou za podporu koaličních návrhů získali pozice v orgánech různých městských společností. „Dělají se skutečně výměnné obchody, kterými mají být hlasy zástupců ODS v koalici zajištěny. Z tohoto důvodu dnešní vedení radnice zametá zásadní problémy minulosti pod koberec,“ uvedla Štauderová. Důkazem těchto praktik je podle ní to, že zastupitelstvo se chystá odvolat Rafaju z Vodovodů a kanalizací Zlín poté, co začal prověřovat provozní model ve vodárenství v regionu, kvůli němuž je na Zlínsku jedna z nejvyšších cen vody v ČR.

Zastupitelé zodpovědní za tento krok to vysvětlují tím, že Miroslav Rafaja je ve střetu zájmů, protože pro společnost zároveň provádí revizi hydrantů. Podle Rafaji se jedná o drobné zakázky za sedmnáct tisíc korun ročně, a je to tedy zástupný důvod.

Vydáno pod